Окончателно: Джокович няма да играе в Австралия



16-01-2022 09:20 | Tennis24.bg

 

Новак Джокович загуби обжалването пред съда в Мелбърн и трябва да напусне Австралия незабавно, без да има шанс да играе на Australian open и да защитава своята титла от последните три сезона. Това е краят на сагата. 


Неговата виза бе отнета заради нарушаване на правилата за влизане в страната като неваксиниран, а както се оказа днес - и заради опасността от създаване на прецедент и настроения сред антиваксърите в Австралия - аргумент, използван от правителството на тази страна. Развръзката дойде след поредния съспенс, близо 9-часово изслушване на жалбата в заседание, следено от стотици хиляди хора на живо онлайн. И един сринал се за около минута уебсайт - на Федералния съд на Австралия, точно в секундите преди произнасянето на окончателното решение. Толкова голям е бил напливът от потребители там в този момент. Решението, бе единодушно взето от тримата съдии.

 

 В 00.30 ч наше време (9.30 часа местно) стартира съдебното изслушване по жалбата на Джокович срещу решението на министър Алекс Хоук повторно да вземе визата на играча. Новак бе докаран до офиса на своите адвокати в Мелбърн с кола на властите и под охрана от хотела за временно пребиваващи, където бе настанен в петък след решението на Хоук. След заседанието, до взимане на съдебното решение, отново бе върнат там.

 

Самото дело всъщност не бе в сградата на съда в Мелбърн, а онлайн - тримата съдии, разглеждащи апела, бяха в три различни града - Сидни, Аделаида и Мелбърн. Заради деня - неделя, както и заради променения начин на работа по време на пандемията, това не е необичайно в Австралия.

 

Адвокатът на Джокович изложи тезата на жалбата и я аргументира основно около това, че решението да се отнеме визата на клиента му е взето заради "опасност от надигане на обществени настроение" и "бунтове на антиваксърски групи". Той обяви, че няма нито едно доказателство за връзка на Джокович с такива групи, нито, че те подкрепят сърбина. Нито пък, че възгледите на Новак реално са срещу ваксините.

 

Преди малко излезе и официалното и крайно решение на съдиите, което бе напълно логично и сърбинът трябва да си тръгне от Австралия.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини