Прогрес за Григор Димитров и Виктория Томова в ранглистата



31-01-2022 09:21 | Tennis24.bg

Григор Димитров се изкачи с три позиции в ранглистата на ATP и вече заема 25-о място, като е на едва десет точки от намиращия се над него в класацията Райли Опелка от САЩ. Григор не успя да стигне далеч на изминалия Australian Open, където отпадна във втори кръг. Преди Откритото първенство на Австралия, нашият тенисист стигна до полуфиналите на подгряващия турнир от ATP 250 в Мелбърн, където отстъпи на американеца Максим Креси.

Лидер продължава да бъде сърбинът Новак Джокович. Въпреки че не участва в Австралия, а Медведев стигна финала, шампионът от миналата година не губи точки поради по-късното провеждане на турнира от Големия шлем миналия сезон, когато той се състоя между 8-21 февруари. Топ 5 е непроменен, като в него попадат Александър Зверев, Стефанос Циципас и шампиона в Мелбърн Рафаел Надал. 

При дамите, първата ни ракета Виктория Томова се изкачи с девет места в ранглистата. Българката заема вече 109-о място с актив от 659 точки, като е на 69 пункта от заветната 100-а позиция, където се намира американката Бернарда Пера. Томова е единствената българска тенисистка в топ 200. Изабелла Шиникова е 214-а, като също се изкачва с едно място, а извън първите 300 са Елица Костова (315-а, скок с три позиции) и Цветана Пиронкова (336-а, спад с 36 позиции).

Ашли Барти се утвърди на женския връх, след като се превърна в първата австралийка с титла от домашния турнир от Шлема от 44 години насам. 25-годишната трикратна шампионка от Големия шлем увеличи преднината си пред представителката на Беларус Арина Сабаленка, която отпадна в осминафиналите в Австралия, на повече от 2600 точки. Загубилата съботния финал Даниел Колинс от САЩ се утеши с най-високото класиране в кариерата си – тя прогресира с 20 места, за да влезе за първи път в топ 10. Полякинята Ига Швьонтек, която отстъпи на американката в полуфиналите в Мелбърн, също бележи най-високо класиране, изкачвайки се с пет места до четвъртото. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини