Стефан Цветков: Продължаваме да пазим традициите и чистотата на тениса



23-02-2022 14:34 | Tennis24.bg

Oбръщение на председателя на Българската федерация по тенис Стефан Цветков по повод излизането на алманаха "Тенис през три века", посветен на 125-годишнината на тениса в България и 90-годишнината на БФТ:

Имам изключителната чест да поздравя всички в България, свързани с тениса по един или друг начин – от родители, състезатели, ветерани и клубове до треньори, спонсори, администратори, деятели, медии, почитатели и фенове.
 
Тенис обществото у нас е много голямо. Общество с много традиции, които успяваме с много труд да съхраняваме. Това е голяма отговорност, защото тенисът не е само спорт, той е дух, начин на живот и на поведение, той е култура и светоусещане.
 
Връщайки се назад във времето, когато преди 125 години е изпълнен първият сервис в Борисовата градина и на фона на всичко, случило се досега в българския тенис, няма как да не отстояваме позитивните явления и тенденции, които правят от тениса нещо много повече от спорт. 
 
Затова едно от основните ни задължения, свързани с управлението на процесите в българския тенис, отделяйки от времето и средствата си, е да отстояваме традициите и чистотата на този прекрасен спорт.
 
Няма как, поглеждайки внимателно в тези 125 години, да не осъзнаем защо трябва да сме мотивирани и решени, въпреки трудностите от всякакъв характер и всеки съобразно възможностите си, да поддържаме и развиваме традицията. Вече по нов и модерен начин, разбира се.
 
Бидейки пряк свидетел на събитията в българския тенис през последните 45 години, днес виждам трансформация и един нов модел, който тръгва от глобално ниво и стига до нашата федерация и клубове, за да създаде една нова динамика. Сред основните предимства на тениса е, че освен един от най-популярните спортове в света и у нас, в България той е създавал, създава и, сигурен съм, ще продължи да създава не само шампиони, но и личности, подготвени за живота и след това много успешни в дейностите, в които ще продължат да се развиват.
 
Старали сме се и се стараем с ядрото на Управителния съвет на федерацията, което е оформено и балансирано с доминиращото участие на хора, свързани дълбоко с тениса, да правим всичко това.
 
Благодаря на всички, които участваха в нелеката задача да подготвят този прекрасен алманах за българския тенис. В него е вложена много експертиза – журналистическа, на хора от тениса и от различни поколения. Работата по алманаха продължи няколко години и отличният резултат е налице – пресъздадени са честно и обективно процесите, събитията и личностите през тези 125 години. Това беше и нашата идея за издаването на алманаха от самото начало.
 
Надявам се 125-ата годишнина на българския тенис и 90-ата годишнина на Българската федерация по тенис, както и издаването на този великолепен алманах, да дадат началото на едно обединение на всички равнища в българския тенис. Иска ми се трите повода да съберат и мотивират всички нас от различните поколения да си поставим нови обединяващи насоки в предизвикателните и тежки времена. Тези насоки да ни помогнат да сме ефективни и да даваме примери на младите и да ги подкрепяме, опирайки се на постигнатото в миналото.
 
И зареждайки се от живителните сокове на нашите здрави корени, както личи от всяка страница на този алманах, да гледаме и да вървим напред. Да направим промяната. И започналото вече подмладяване както в ръководството на федерацията, така и в клубовете да продължи. И всички ние със знанията и с опита си да помагаме.
 
Изключително съм благодарен на всички поколения в българския тенис, който ни е възпитал и оформил като хора и личности. Винаги ще се боря за запазването на традициите и чистотата, както и на добрите отношения в нашия прекрасен спорт.
 
Нека продължим да го правим заедно!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини