Българските национали: Ранкингът няма никакво значение за Купа Дейвис



01-03-2022 17:08 | Tennis24.bg

Втори пореден ден тенисистите от мъжкия национален отбор тренират на кортовете в столичната зала "София" преди мача между България и Парагвай за Купа "Дейвис". Двата тима ще се изправят един срещу друг в плейофите на Световна група II този петък и събота (4-5 март). 

Победителят ще се класира за същинската фаза на надпреварата във второто ниво от световното отборно първенство за мъже през септември. Загубилият ще играе в Група III на своята регионална зона - съответно "Европа" или "Америка".

В състава на българския капитан Валентин Димов за този двубой бяха включени Димитър Кузманов (№195 в световната ранглиста), Александър Лазаров (№409), Александър Донски (№608) и Пьотр Нестеров (№1707). Заедно с тях тренировки за трупане на опит през цялата седмица ще водят младите таланти Динко Динев (18 г.) и Янаки Милев (17 г.).

Гостите от Южна Америка са в състав Хуан Борба (№1557), Мартин Антонио Вергара дел Пуерто (№1777), Адолфо Даниел Вайехо (№1985) и Ернандо Хосе Ескура Иснарди (без класиране) - с капитан бившия №52 в света Рамон Делгадо.

Между две от заниманията си в зала "София" днес трима от нашите състезатели дадоха блиц интервю специално за сайта на БФТ, за да споделят впечатленията и емоциите си в началото на подготовката:

- Каква е нагласата в тима три дни преди мача срещу Парагвай - в какво настроение тренирате, имате ли някакви оплаквания?

Димитър Кузманов: За момента всичко е наред. Дай боже, така да продължи до края на седмицата. Здрави сме физически и психически. Мисля, че всеки се намира в добра форма, така че всичко е наред.

Александър Лазаров: Това е една добра възможност да потренираме заедно. Има атмосфера, забавляваме се. Всичко е наред. Нагласата е да дадем максимума от себе си и да се борим за всеки мач и за всяка точка. Пък вече за резултата ще видим.

Динко Динев: Подготовката засега върви чудесно. Мотивирани сме. Всичко върви по план и действаме според указанията на треньорите. Аз съм много благодарен, че получих тази възможност да бъда част от отбора.

- Динко спомена мотивацията. Фактът, че в противниковия отбор всички тенисисти са с много по-нисък ранкинг, може ли да повлияе на концентрацията ви?

Димитър Кузманов: От опита, който имам за Купа "Дейвис", мога да кажа, че на света няма слаб отбор. Тези мачове са много по-различни. Не мисля, че въобще има някакъв изразен фаворит. Да, имаме много по-добра ранглиста. С повече успехи сме. Но това няма да значи абсолютно нищо, когато започне мачът. Така че не може да има никакво подценяване или дори подобна мисъл.

Александър Лазаров: Ранкингът никога не е имал значение за Купа "Дейвис". Трябва да излезеш и да играеш. Отдаваш необходимия респект на опонента и се бориш да победиш. Това е най-важното.

Динко Динев: Купа "Дейвис" е абсолютно различен турнир от всички останали и ранкингът наистина няма никакво значение. Който е по-добър, ще спечели този мач.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини