Световната №1 изненадващо обяви край на кариерата си



Световната №1 изненадващо обяви край на кариерата си
Свързани играчи
Тагове
23-03-2022 09:52 | Tennis24.bg

Световната №1 Ашли Барти изненадващо обяви края на състезателната си кариера месец преди да навърши 26 години.

Трикратната шампионка в турнирите от Големия шлем, която води в класацията на WTA в последните 114 седмици, има 15 титли на сингъл и 12 на двойки - повече от всяка друга от действащите тенисистки. 

"За първи път го изричам на глас и e трудно, но се чувствам щастлива, много щастлива. Не намирам физическа и емоционална мотивация. Изчезна желанието да се предизвиквам, за да бъда на най-високото си ниво", коментира Барти. 

Барти затвърди доминацията си в женския тенис в края на януари, когато спечели Australian Open. Другите й две титли от Шлема на единично са през миналия сезон на Уимбълдън и "Ролан Гарос" през 2019 година, когато триумфира и на Финалния турнир на WTA.

Барти приключва кариерата си със 305 победи в 407 мача поединично и с 200 успеха в 264 двубоя на двойки. Тя е била на върха в световната ранглиста в общо 121 седмици, което я праща на седмо място в класацията по този показател, а настоящата й серия от 114 поредни седмици като номер 1 а четвъртата най-дълга.

"Знам колко работа и усилия са нужни, за да даваш най-доброто от себе си. Няколко пъти казах на моя екип, че вече нямам това в мен. Физически не мога повече. Дадох всичко на този прекрасен спорт тениса и съм щастлива от постигнатото. За мен това е успех", коментира още тя.

"Никога, никога няма да спра да обичам тениса. Винаги ще е огромна част от живота ми, но сега мисля, че е важно да се насладя на следващата фаза от живота ми като Аш Барти човекът, не като Аш Барти спортистът", завърши австралийката.

Барти достигна до финала на двойки и в четирите турнира  от Големия шлем, но спечели единствения си трофей при дуетите през 2018 година на Откритото първенство на САЩ. Тя има и бронзов олимпийски медал на смесени двойки от Токио 2020.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини