Григор Димитров пропусна златен шанс да играе на финал



16-04-2022 17:26 | Tennis24.bg

Григор Димитров отпадна на полуфиналите на Мастърс 1000 турнира на червени кортове в Монте Карло. Най-добрият български тенисист отстъпи с 1:2 сета пред Алехандро Давидович Фокина (Испания), в отделните части 4:6, 6:7 (2), 6:3. Срещата продължи повече от два часа и половина, а Димитров има за какво да съжалява, след като финалния сет имаше преднина 2:0 гейма и пропусна 4 точки за втори пробив и аванс 3:0. Това се оказа фатално за надеждите на българина да стигне до първи финал от февруари 2018 г., когато отстъпи пред Роджър Федерер в двубоя за трофея в Ротердам.

Пробив в третия гейм, дошъл след двойна грешка при брейк-пойнт, позволи на Давидович Фокина да поведе с 2:1 в първата част, а до края на сета Димитров не намери начин да навакса изоставането. 

В началото на втората част българинът на свой ред нанесе удар и проби опонента си за преднина 2:0, но Давидович Фокина не просто веднага навакса изоставането си, но записа впечатляваща серия от 4 последователни гейма за аванс 4:2. Сервирайки за мача при 5:4, испанецът трепна и позволи на Димитров да изравни за 5:5, задържайки се в срещата. Впоследствие се стигна до тайбрек, в който бившият №3 в света се наложи убедително със 7:2 точки. 

Финалният трети сет започна с пробив на сметката на Димитров и аванс 2:0 гейма. Българинът пропусна и 4 точки за нов пробив и преднина 3:0, като за сметка на това резултатът стана 2:2 след нова двойна грешка на Димитров при брейк-бол за Давидович Фокина. За съжаление сценарият от втората част до голяма степен се повтори и от 0:2, испанецът влезе в серия от 4 последователни гейма за преднина 4:2. Последва безпроблемен сервис-гейм и аванс от 5:2, след което за Димитров стана невъзможно да се върне в мача. 

Съперникът на Давидович Фокина ще бъде определен от втория полуфинален дуел, който противопоставя миналогодишния шампион Стефанос Циципас и германеца Александър Зверев. За Димитров това беше второ участие на полуфинал в Княжеството. През 2018 г. Гришо беше победен на тази фаза от друг испанец – Рафаел Надал. 

През следващата седмица Димитров е заявил за участие АТП 500 турнира в Барселона.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини