Интересът към професията фитнес инструктор се засилва18-05-2022 09:42 | Tennis24.bg

През последните години светът претърпя радикални промени в следствие на преживяната стресова ситуация, около пандемията. В опит да нормализират живота си, голяма част от населението се върна към естественото - природата и здравословния начин на живот. Все по-често хората оценяват положителното въздействие на физическите натоварвания и правилното хранене за човешкия организъм, което се изразява и в покачващ се интерес към възможностите за работа в спортна среда. 

В тази връзка потърсихме за анализ и коментар водещата образователна институция в спорта: „Европейска Фитнес Академия“, накратко ЕУФА, която предоставя професия на бъдещите треньори в направленията: фитнес инструктор, инструктор групови занимания и персонален треньор.

Разговаряме с Иван Кутуев - ръководител на академията.

- Г-н Кутуев, има ли достатъчно интерес за обучение в ръководената от вас академия?
- Наблюдаваме ежемесечно покачване не само на интереса от нови хора, които желаят да бъдат фитнес инструктори, но и на такива които упражняват професията от няколко години и желаят да повишат своята компетенция. С радост мога да кажа, че е модерно днес да бъдеш фитнес инструктор. 

- Казвате, че е модерно, а до каква степен е ангажиращо?
- Професията на треньора е не по-малко важна от на тази на лекаря например. Отговорността за правилното разпределение на тренировъчния процес, натоварване и подредба на отделни групи упражнения, както и последващо възстановяване е изключително голяма, и пада изцяло върху плещите на треньора. В днешно време благодарение и на интернет, самите ползватели на услугата - трениращите ,независимо на какво ниво са, повишиха значително спортната си култура и лесно разпознават компетентния, подготвен и образован треньор, спрямо посредствения например. Това го осъзнаха и треньорите, което е добре.

- Според вас достатъчно хора ли в България използват услугите на персонален треньор?
- За съжаление преди всичко, на първо място - в страната, все още е малък процента на спортуващите хора като цяло. Така че, за съжаление отговорът ми е не. Но за моя радост, през последните години, бързо се повишава както броя на активно спортуващите хора, така и на тези, които използват услугите на професионалисти в сферата. Повишава се и интереса към фитнес центровете в страната.

- Поддържате ли връзка с фитнес центрове в страната и успяха ли те, според вас, да преминат благоприятно през сътресенията последните години?
- Поддържаме активна връзка с множество фитнес центрове в България. Работим изключително добре с веригата Pulse Fitness & Spa, като благодарение на това наше партньорство, ние подсигуряваме възможност за работа на всички наши завършили курсанти. Неоспорим факт е, че фитнес индустрията претърпя сериозен стрес, но това погледнато от ден днешен, имаше и своя положителен ефект, защото пазарът отся качествените и предлагащи адекватна услуга спортни обекти, пред останалите.

- Какво бихте посъветвали един бъдещ фитнес инструктор?
- Преди всичко да бъде постоянен и да не спира да се обучава. Треньорската професия се развива не по-бавно от IT сектора например. Всички наблюдаваме, че в множество спортове ежегодно се поставят нови и нови рекорди. Всичко това е благодарение на спортната наука и знанието на треньорите. Когато постоянството върви ръка за ръка със знанието и мотивацията, ефектът за ползвателите на услугата е бърз, качествен, устойчив във времето и буквално променя качеството им на живот. Точно това е и идеята заложена в основата на професията фитнес инструктор - хората да живеят по-качествен живот.
 
С оглед на проведеното интервю с Европейска Фитнес Академия, можем да кажем, че в близкото бъдеще се очаква сериозно развитие на работната среда във фитнес и като цяло спортната индустрия. Резултатът от това ще бъде покачване на компетентността и качеството на спорт, което би имало и благоприятен ефект за цялостното благосъстояние на българското население, изразяващо се в по-голям брой на фитнес инструктори и треньори, както и по-голям брой спортуващи.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!
Коментари
Тенис - резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,155,105

Official Website | Livescore
Други новини