Деца остават без кортове заради спор с държавата за комплекс Септември22-07-2022 18:31 | Tennis24.bg

50 деца, трениращи тенис на кортовете в столичния комплекс "Септември", са на път да останат без терен за любимия си спорт. За това сигнализира пред Dir.bg управителят на клуб "Септември 06" и треньор по тенис Десислава Денова. Преди 2 седмици тя е получила нотариална покана от Министерството на младежта и спорта, че заедно с останалите треньори и децата трябва да се изнесат от територията на спортния комплекс заради проблем с договора. Според спортния министър Радостин Василев проблемът е в това, че макар и не по негова вина, клубът плаща наем на фирма, която не е оторизирана от държавата да се разпорежда с имота.

Освен кортовете обаче, другите наематели на обекти в спортния комплекс не са получили такива покани, казва Денова. Дори напротив - на ползвателите на спортните зали е предложен едногодишен договор, като те трябвало да заплащат само консумативите. От клуба поискали да плащат наем на министерството и да ползват законно кортовете, но това предложение също било отхвърлено.

От министерството пък твърдят точно обратното - всички от комплекса - няколко автосервиза и картинг писта, също са получили нотариални покани, защото не са законни ползватели на обекта.

Проблемът започва в средата на май, когато от тенис клуба разбрали, че "Септември", заедно с прилежащите му зали, кортове и други площи, е влязъл във владение на спортното министерство, в момента управлявано от Радостин Василев. 

"Ние до тази година не бяхме информирани за това нещо. Всъщност комплексът е в тяхно владение от лятото на 2019 година, а ние го разбрахме май тази година", разказа пред Dir.bg Десислава Денова. 

Последвали посещения на представители на министерството, назначени от Василев, които започнали да си търсят правата на територията на комплекса. 

"Започнаха от залите, после провериха тенис кортовете и всичко беше ОК. Със залите се сключи договор за срок от една година, в който те безвъзмездно да ги ползват само срещу заплащане на консумативи. На нас за тенис кортовете не ни се предостави такава възможност, защото първоначалната информация беше, че кортовете са незаконни - няма строителна документация. Доколкото разбрах, впоследствие е излязла документация за някакво узаконяване, но все пак министерството е единственият правоимащ орган, който може да ги узакони. Процедурата е просто дълга, иначе чисто документално не е сложна. Въпросът е дали искат да го направят - досега нямам такава информация", обясни Денова.

По думите ѝ клубът също така е представил на пратениците от министерството документи, че е изряден платец към Сдружението.

"Ние бяхме говорили да ни оставят да ползваме кортовете до приключване на тръжната процедура за нов наемател, защото това е единственият законен начин да се отдаде този терен под наем", отбеляза още управителят на клуба, като добавя, че разговорите са се водили с комисия от четири души, назначени от министър Василев да се занимават с процедурите по комплекса.

На 7 юли Денова получава нотариална покана в срок от 14 дни клубът да напусне кортовете на "Септември". Последният ден от срока е днес - 21 юли. 

"Това е без основание. Написахме молба за отсрочка от гледна точка на това да ни оставят да тренираме, тъй като сме по средата на сезона. Тук тренират деца, ние сме членове на Българската федерация по тенис и сме лицензирани като клуб към Министерството на младежта и спорта, както и треньорите, които работят тук, имат лиценз. Самата аз имам лиценз към министерството. И министърът в едно телевизионно интервю заяви, че не само на нас е връчена такава нотариална покана, а и на ресторантите, картинг пистата, сервизите. Това не е вярно - аз се свързах с всички останали ползватели, те казаха, че нотариална покана не са получили. Това е лично насочено към нас", подчерта Денова.

Молбата, която клубът изпратил да използва кортовете до края на сезона, не била удовлетворена. 

"Търсим справедливост. Единственото нещо, което ние искаме, е да ни оставят да ползваме територията на кортовете до приключване на тържните процедури. Ние искаме да ги ползваме законно, ние искаме да плащаме наем, а те ни казват, че не могат да ни искат наем, защото не е минала тържна процедура. Министерството не иска да подпише с нас договор. Просто ни гонят по средата на сезона, при положение че тук тренират деца. И в момента участваме в програма, която е към Министерството на младежда и спорта за безплатен тенис. Това е толкова толкова лично и нелепо, че няма накъде", категорична беше треньорката по тенис.

Всичките опити на клуба да се свърже с министъра, със заместник-министрите или друг представител на институцията, който може да даде информация, са били неуспешни. Звънели са до администрацията на спортното министерство с искане да се свържат със зам.-министър Диана Иванова, оттам ги препратили към пресаташето, който отговорил, че няма как да им предостави телефон и трябва да кореспондират по имейл.

"Това е абсурдно. Ние искахме час за среща, а не телефон. Отговориха ни, че нищо не могат да ни кажат и трябва да искаме среща с министъра лично", разказва още Десислава Денова.

На въпрос на Dir.bg дали след като клубът работи и по програма на министерството за безплатен тенис за децата, от институцията са им предложили да им предоставят друг терен за тренировки, Денова отговори следното:

"Тях не ги интересува. Те казват "вие сте тук незаконно". А такова предложение дори не подлежи на коментар, абсурд".

Така 50 деца на възраст от 5 до 16 години, 20 от които тренират по програмата на спортното министерство, остават без тенис терен. 

"Те приключват да играят. На един корт са деца от много квартали - освен от "Красна поляна", където е комплексът, имаме деца от "Света Троица", "Разсадника", "Сердика", част от "Овча купел", казва още Денова и добавя:

"Ние нямаме реален отговор от тях защо ни гонят. Те казват, че теренът не е наш, а ние не знаем дали кортовете са законни и дали те са свършили работата по узаконяването. Много интересно ще стане, ако утре съвсем случайно дойде някой, който започне да ги стопанисва без търг".

Сложната поддържка на клей кортовете в комплекс "Септември" е поета изцяло от клуба. С лични средства те са наели работници, които да обработват настилката, както и са им осигурили необходимите приспособления, за да се грижат за нея. По думите на Денова, ако кортовете останат при тези атмосферни условия без поддръжка дори и за една седмица, те ще станат трайно неизползваеми.

"Ще заличим нещо, което към момента функционира. Залите са в невероятен разпад, в покъртително състояние, включително и всички спортни съоръжения. Кортовете са единственото светло нещо не защото аз ги стопанисвам, а просто защото единствено за тях видимо се полагат грижи. Прави се, за да е хубаво, а не защото главната цел е някой да печели от това", подчерта треньорката.

Спорът за това дали децата ще продължат да тренират на кортовете в спортния комплекс в "Красна поляна" се пренася и в социалните мрежи, но вече на ниво клуб-министър. След като няколко пъти е приканен да отговори защо се предприемат тези действия само срещу клуба в комплекса, Радостин Василев отговаря. Ето част от кореспонденцията между двете страни във Facebook:

Василев:

"ММС е изпратило нотариални покани до всички незаконни обекти в комплекс Септември. Няколко автосервиза, картинг писта, тенис кортове и др. За тях ще се извършат нови процедури по отдаване и средствата от стопанисването им трябва да влизат в държавата, а не в джоба на неясен човек. Няма проблем тенис клуб Септември да кандидатства по законова процедура. До момента комплекс Септември е функционирал криминално. Тенис клубът е плащал на лице, което няма никакви права да отдава имота. ММС е сезирало компетентите органи за всички факти и обстоятелства и скоро ще има действия срещу определени лица. Утре ще се постарая да запозная обществеността през сайта на министерството с истинската картина към момента. Времето на незаконните дейности в комплекса приключи, колкото и да не се харесва това на някого. Съжалявам!"

Клубът:

Г-н Министър,

Щом ще си пишем във фейса - Ок.. Този клуб не е незаконен. Този клуб си плаща консумативи, наеми, заплати, oсигуровки, и има издаден лиценз от ММС и БФТ, треньорите също имат лиценз към ММС. Незаконна е продажбата на наркотици! Ние тук продаваме здраве и усмивки. Никога не сме отказвали да заплатим наем на воденето от вас министерство. Просто не ни дадохте възможност, както на всички други клубове на територията на комплекса. Не ни дадохте дори едномесечен срок, за да успеем да предупредим персонала, както е по закон. Всички се надявахме, че след като Вашите оценители свършиха доста работа и Ви бяха изпратени всички искани от Вас документи, ще намерите начин за удължаване на срока до 1 год ,както на всички други клубове на територията на комплекса, но уви това не стана. Нашето искане е просто-да намерим заедно вариант, в който хората да останат да спортуват, до приключването на подготвяния от Вас законен търг! Дано денят ни да е успешен и за двете страни !

Василев:

Здравейте,

Бях отбелязан и затова ви отговарям и тук. Разбира се, че аз съм ви отговорил и в официално писмо. Аз не съм казал, че клубът ви е незаконен. Прочетете какво съм написал внимателно. Незаконни да тенис кортовете, които сте наели от лице, което няма никакви права да ги отдава. За тях няма издадени никакви книжа. Има процедура, която трябва да се спазва. Никой не ви е гонил от никъде. Ако нещо не ви е ясно се свържете с ММС и от отдел инвестиционна политика ще ви обяснят. Към момента ако на едно дете, недай си боже се случи нещо на кортовете, министърът влиза в затвора, защото не е урегулирал законово ползването им. Нека не се крием зад децата, а да спазваме законите.

Клубът:

"Г-н Министър,

Твърдите, че никой не ни гони от никъде. Защо тогава ни карате да освободим обекта и то в толкова кратък срок?

Не бихме се крили никога зад децата, това би било жалко за нас. Но родителите на тези деца са запознати със ситуацията и доброволно продължават да водят децата си да спортуват тук. От отдел инвестиционна политика и пресаташето на ММС получихме отговор, че трябва да се срещнем лично с Вас или с някой от Вашите зам. министри.

И към момента оставаме без конкретен отговор.."

Малко по-късно от Министерството на младежта и спорта публикуваха официална позиция по случая с комплекс "Септември". Ето и пълния текст на становището:

Във връзка със злонамерени и неверни медийни публикации, в които се твърди че Министерството на младежта и спорта (ММС) ще изгони тенис клуб "Септември 06" от кортовете на Стадион "Септември" и ще остави деца без място за провеждане на тренировки, ви информираме, че нотариални покани със срок за освобождаване на ползвани неправомерно държавни имоти със стопанска цел са връчени на всички ползватели на съоръжения, които към момента ги ползват без правно основание, а именно няколко автосервиза и картинг писта. Действията на министъра на младежта и спорта в оставка Радостин Василев са само и единствено с цел защита на обществения интерес и спазването на закона.

Хронологията на събитията е следната:

След извършване на посещения и проверки от служители на ММС през 2022 г. на спортни обекти, намиращи се на Стадион "Септември", район Красна поляна, гр. София е установено:

- Футболният терен, лекоатлетическата писта и трибуните на футболен стадион "Септември" са абсолютно негодни за използване, амортизирани, неподдържани, изпочупени и обрасли с дървесна растителност. Неизползваема е и сграда 68 кв. м., представляваща вкопана в земята тоалетна;

- Налични са няколко обекта и спортни зали, които се използват активно за спортни цели и търговска дейност, находящи се на територията на поземлени имоти, собственост на министерството до стадион "Септември", за които не са открити сключени договори за наем с ММС, съответно липсват финансови постъпления в министерството, а в същото време сградите генерират разходи за местни данъци, такси смет и охрана.

- Закрита лекоатлетическа писта;

- Зала за баскетбол и съблекални;

- Зала за волейбол и съблекални;

- Зала за бокс и съблекални;

- Двор, използван за платен автомобилен паркинг и постройка за ресторант, находящи се в поземлен имот, собственост на ММС;

- 4 броя тенис кортове с питейно заведение - рецепция.

- Картинг писта зад футболния стадион, находяща се в поземлен имот с идентификатор 68134.1107.343, собственост на ММС.

- Автосервизи, разположени във временни метални халета изградени незаконно върху имот, който е собственост на ММС.

Имотите са прехвърлени на ММС с решения на Министерски съвет през 2019 г. и през 2020 г. - съответно РМС № 364/21.06.2019 г. и РМС № 620/02.09.2020 г.

На 10.05.2022 г. е издадена заповед от зам.-министър инж. Владимир Харизанов за извършване на проверка от длъжностни лица на ММС на обстоятелствата относно владеенето на имотите, сградите и съоръженията, находящи се на територията на спортен комплекс СК "Септември" в кв. Красна поляна.

Създадената комисия констатира, че за наличните 4 броя открити кортове няма строителни книжа, което към момента ги прави незаконни. Освен това те са отдавани под наем от сдружение, което няма никакви права да ги отдава. За тенис кортовете и картинг пистата е отправяно и изрично запитване до ДНСК, областен управител и Столична община - район "Краснa поляна" за наличие на строителни книжа, но в получените отговори се заявява, че такива не са открити.

За обектите, изброени по-горе, са извършвани плащания от ползвателите към ПФК "Септември" АД и сдружение "Спортно дружество Септември" без да са предоставени такива права от страна на ММС.

На 30.06.2022 г. са изготвени 3 броя нотариални покани със срок за освобождаване на ползваните неправомерно държавни имоти със стопанска цел.

Поканите са изпратени съответно:

- до ползвателите на комплекс от автосервизи;

- до ползвателите на картинг писта;

- до ползвателите на 4 броя тенис кортове с питейно заведение и рецепция - "Сдружение тенис клуб Септември 06".

След освобождаване на горепосочените имоти и връщане на владението на ММС, за тяхното ползване ще бъдат открити тръжни процедури, като след приключването им със спечелилите кандидати ще бъдат сключени договори за ползване на спортните обекти.

В тази връзка за тенис кортовете и за сградите вече има изготвени оценки от лицензиран оценител на имоти. За картинг пистата оценката е възложена и се изготвя в момента. До сключване на договори с бъдещите ползватели на тенис кортовете същите ще бъдат охранявани от охранителната фирма, осъществяваща охраната на целия спортен комплекс "Септември. До участие в тръжната процедура ще бъдат допуснати всички лица, отговарящи на необходимите изисквания, включително и ползвателите към настоящия момент

Със Заповед № РД-09-567 от 17.06.2022г. на министъра на младежта и спорта са предоставени за БЕЗВЪЗМЕЗДНО ползване за тренировъчна и състезателна дейност на спортни клубове за срок от 1 (една) година съответно: зала за баскетбол, зала за волейбол, зала за бокс и лекоатлетическа писта.

Залите се използват за тренировки от деца и младеж и са предоставени по напълно законова процедура, след като е депозирано мотивирано искане от клубовете ползватели.

Незаконното владение на имотите държавна собственост и реализирането на огромни приходи на тенис клуба е ставало в сговор между ,,наемател" (Сдружение тенис клуб Септември 06) и ,,наемодател" (Сдружение спортен клуб Септември).

Облагодетелстването е от и в полза на частни лица и изключително в ущърб на държавата. Опитите на нарушителите да се скрият зад лицата на децата, трениращи на тенис кортовете, няма да ги спаси от прилагането на закона.

От клуба пък създадоха петиция за удължаването на възможността за използване на кортовете поне до края на сезона.

Източник: dnes.dir.bg

Снимка: Десислава Денова

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!
Коментари
Тенис резултати и статистика
Други новини