Тони Надал: Ако започнеш на 16, е нормално да спреш по-рано



13-06-2011 13:56 | Николай Драгиев

Треньорът на Рафаел Надал - Тони сподели, че не може да прогнозира още колко титли ще спечели неговият възпитаник. Чичото на световния номер 1 смята, че Рафа има още много какво да подобри в играта си, особено ако се сравнява с уменията на Роджър Федерер.

"В момента е трудно да се мисли, че Надал ще изпревари Федерер по титли от "Големия Шлем". Рафа има 10, а Федерер 16. Много съм доволен от постиженията на моя племенник. Не мога да прогнозирам общо колко ще спечели," заяви Тони Надал за La Opinion.

"Рафа има много какво да подобрява в играта си, особено ако го сравняваме с Федерер. Неговият сервис е съвсем нормален, макар той да го подобри напоследък."

Наставникът на шампиона от "Ролан Гарос" сравни загубите на Матадора срещу Новак Джокович през тази година, с двубоите на Надал с Федерер.

"Джокович е страхотен играч. За мен Рафаел трябваше да спечели в Индиън Уелс, защото игра по-добре, но в крайна сметка загуби. След това в Маями при 6:5 и 15:30  ударът на Рафаел излезе малко в аут, но това не са оправдания. След това на клей Джокович бе по-добър, но той получи предимство и от предишните две победи. В напечените моменти с Рафаел се случи това, което става с Федерер в техните срещи," смята Надал-старши.

Треньорът анализира и предстоящия Уимбълдън. "На Уимбълдън винаги е трудно. Рафаел обикновено се представя силно и вече има четири поредни финала - загуби първите два, но спечели следващите. Ако в първите кръгове се паднеш срещу някой добре сервиращ играч, може бързо да напуснеш надпреварата. Това е турнирът, който е най-труден за предвиждане."

Тони Надал отчита по доста любопитен начин и сегашното физическо състояние на Рафа. "Той имаше доста проблеми преди, така че трябва да внимава. Но това са законите на живота - ако започнеш на 16 години в тениса, е нормално да приключиш на 28 или малко след това."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини