Цветан Цолов на 81 години!



16-09-2022 18:27 | Tennis24.bg

Днес, 16 септември, своя 81-и рожден ден празнува майсторът на спорта ЦВЕТАН ЦОЛОВ , тенисистът прекратил през 1965 г. хегемонията на родния корт на десетократния ни шампион Николай Чупаров. 

Роден през 1941 г. в София, Цолето, както го наричаме в тениса, тренира първо гимнастика. Окичва се дори с шампионската титла на столицата при юношите – ІІІ разряд.Травма на един от уредите и случайността, че в гимназията попада в един клас с тогавашния републикански юношески шампион Иван Шавкулов и със своя най-добър приятел от квартала –„развъдник" на тенисисти в София ( «Цар Иван Асен Втори»), Стефан Цветков- старши, също много запален по малката топка, «преквалифицират» Цолето в тенисист. След по-малко от година и половина игра широкоплещестият младеж отнема през 1959 г. шампионската титла при юношите именно от Иван Шавкулов (Шафа).

Цветан Цолов е първият български тенисист, който обръща специално внимание върху началния удар като основен елемент в играта. Той с часове тренира сам сервиси с кошче топки до себе си. Така развива мощен за времето на дървените ракети и доста точен сервис, към който прибавя дълбок и добре пласиран в ъглите форхенд и остър удар над глава (смаш) и прилични волета.
Първите му републикански титли при мъжете идват на двойки. На смесени двойки триумфира през 1962 и 1963 г. с Юлия Берберян (майката и треньорка на прочутите три сестри Малееви) и в мъжкото каре (1964-1965 г.) с неразделния си приятел и съотборник от „Спартак" (София) Стефан Цветков (Цъфа).

Цветан Цолов се превръща в ярък представител на нападателния стил на игра, практикуван навремето от Васил Младжов, Асен Цанков, Никола Рясков и др., но изтикан на „задна линия" цели две десетилетия от „рицарите на основната линия" – Александър Димитров (Герман) и Николай Чупаров. През 1965 г. Цолето вече успява да прескочи и „Рубикона" Н. Чупаров, рекордьора ни по титли (10!) на „сингъл" и поставя точка на шампионската му серия. На следващата 1966 г. той дублира своя успех поединично.

Така в летописа на родния тенис днешният ни рожденик записва общо шест шампионски титли – по две на сингъл, мъже двойки и смесени двойки.

Цветан Цолов е включен още през 1963 г. в националния отбор на България. За съжаление той не можа да участва в срещи за Купа „Дейвис", тъй като през неговите най-силни шампионски години в тениса - 1965 и 1966 г., България не заявява участие в това неофициално световно отборно първенство по тенис. Иначе Цолето играе на „Универсиада-1961" в София и на пет Балканиади през периода 1963 – 1968 г. Тогава Балканските игри бяха много силни състезания с всички звезди от нашия полуостров, като Йованович и Пилич (СФРЮ), Цириак и Настасе (Румъния), Калугеропулос (Гърция) и др. При тази голяма конкуренция най-доброто ни класиране с участието на Цолов е в Истанбул през 1964 г. Тогава България (в отбора са : Н. Чупаров, Рангел Рангелов, Ст. Цветков и Цв. Цолов) заема второто място след Румъния.

За съжаление мс Цветан Цолов прекратява активната си състезателна дейност твърде рано през 1970 г., едва 29-годишен, поради естеството на своята работа. Участва само в отборни първенства, за да подпомага своя клуб, вече „Левски - Спартак".

УС на БФ тенис и екипът на сайта Tennis24.bg честитят 81-ия рожден ден на Цветан Цолов и му желае крепко здраве и да бъде във все такава отлична физическа форма и с бистър ум! 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини