Даниел Ангелов: Това е една от най-успешните години в спортно-технически план



24-11-2022 10:15 | Tennis24.bg

Даниел Ангелов е национален треньор и отговорник отдел спорт в Българската федерация по тенис. Той притежава най-високата треньорска квалификация в ITF. Ангелов даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис. В него той говори резулатите на българските тенисисти през годината, календара на БФТ за зимните месеци и целите пред федерацията за следващата година.

- Изпращаме състезателната 2022 г. Каква е вашата оценка?
- Изпращаме една изключително успешна в спортно-технически план година. Националите за Купа „Дейвис" постигнаха две страхотни победи срещу Парагвай и Южна Африка и се класираха за исторически плейоф срещу Нова Зеландия за влизане Световна група I. Жените също изпълниха своята цел като запазиха мястото си в групата за "Били Джийн Кинг къп". Много хубаво е, че двамата капитани започнаха подмладяване на отборите. Девойките до 18 г. постигнаха уникален успех със спечелването на Европейската отборна титла. Иван Иванов стигна до полуфиналите на първото издание на Уимбълдън до 14 г. и завършва годината на трето място на ранглистата на Тенис Европа. Момчетата на 14 г. пък се класираха на седмо място на световното първенство. Трябва да отбележим и много доброто представяне на почти всичките ни детско-юношески отбори на Европейските първенства. Денислава Глушкова пък спечели титлата на турнира за жени в Санта Марина с награден фонд от 25 хиляди долара.
Тази година видяхме и страхотно представяне на младите ни тенисисти на София оупън. Успяхме да осъществим и доста богат календар от състезания през тази година в България. Направихме 22 турнира за юноши и девойки (15 Тенис Европа и 7 от ITF), 8 турнира за мъже и жени от ITF, 12 турнира от веригата UTR Pro Tennis Tour за мъже и жени с награден фонд от по 20 хиляди долара. Това можем да кажем е една от най-успешните години в спортно- технически план.

- Наближава спортно-състезателната 2023 г. Какво предстои?
- Преди няколко дни Българска федерация по тенис публикува своя зимен календар. Тази година зимните Държавни първенства до 12, 14, 16 и 18 г. и тези за мъже и жени ще бъдат без гостоприемство. Това се налага от тежката икономическа обстановка, която е не само в България, а и глобално. Знаете скока на инфлацията, скока на консумативите и горивата. Това оказва съществено влияние както върху икономическата ситуация в страната така и върху нашия спорт. Средствата, които трябва да отдели един клуб, за да проведе Държавно първенство в зала с гостоприемство стават непосилни. Това е много сериозно финансово перо и по тази причина се взе това решение за тази година. С таксите за участие пък клубовете да могат да покрият сериозните разходи за провеждането на турнир в зала. Това решение беше взето единодушно с оглед глобалната световна ситуация. Предвид това да има или няма Държавни първенства в зала съм убеден, че далеч по-правилното решение е да ги има тези първенства, но без гостоприемство. А да не забравяме, че предстоят и зимните европейски купи.

- Новото в календара е провеждането да детски UTR-турнири. Може ли дадете подробности за тях?
- Технологията по изработване на календара на БФТ е следната. В началото на изготвяне на календара се изпраща един проекто календар до всички клубове. В този календар (освен всички първенства и летни турнири) бяха заложени и зимни турнири. След това клубовете подават заявки какви турнири биха искали да проведат. След получаване на заявките от всички клубове се оказа, че няма клуб в България, който има желание да проведе зимен турнир. Поради този факт Българска федерация по тенис започна да търси решения за да може да има зимни турнири. Тази задача костваше доста усилия и преговори, но съм радостен и мога да обява, че през всеки един от зимните месеци (декември, януари и февруари) ще има по един турнир до 8, до 10 и до 12 годишна възраст. Избрахме по-малките възрасти, защото при тях възможностите за мачове и турнири са най-силно ограничени. Това което успяхме да направим е тези турнири да бъдат стратегически добре географско разпределени. Така тези локации да обхванат по-голямата част от страната за да могат всички състезатели да се възползват. БФТ ще осигури за тези турнири по 3 хиляди лева, съдии и топки за игра. Така клубовете домакини ще бъдат подпомогнати за провеждането на тези състезания. Създаването на календара с тенис проявите е симбиоза между БФТ и тенис клубовете в страната.

- Какви са целите и предизвикателствата пред БФТ за следващата година?
- Експертите предричат една тежка зима, но искам за благодаря на колегите, защото смятам, че направихме всичко възможно да обезпечим зимния календар за подрастващите. Също така ще има мъжки и женски UTR турнири в началото на следващата година. Правим всичко възможно да получим по-голямо финансиране от Министерството за младежта и спорта за 2023 г. Настроен съм позитивно и смятам, че ще можем да се преборим за това. Така ще може всички състезатели, които постигнаха страхотни резултати през този година да получат по-голямо финансиране. Искам за пожелая на клубовете, състезателите, треньорите и родителите успешен зимен сезон и успешна 2023 г.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини