Убийството, което не успя да унищожи една кариера



26-12-2022 16:52 | Tennis24.bg

Тенисът обича да използва прилагателни, за да характеризира играчите - елегантният Роджър Федерер, твърдият Рафаел Надал, прецизният Новак Джокович. От години нидерландският тенисист Робин Хаазе не може да бъде обсъждан без придружаващото го описание "опасен". Още откакто става професионалист през 2005-а на 17-годишна възраст, Хаазе е популярен със своите моментни изблици на превъзходство, изумителни удари и необорима сила, идваща от стройната му като на хрътка физика - 191 см и 77 кг, комбинирана с една от най-пъргавите ръце в играта.

Опасността обаче може да бъде избегната, преодоляна, обезвредена. Толкова често Хаазе се труди неуморимо. Играе забележително около час... и после, казано на тенис език, прекипява. В кариерата си той е взимал сетове от Федерер и Надал и се е борил могъщо срещу Джокович - но така и не успява да победи някого от тях. И все пак той е играч, който печели своя немалък дял мачове, грабва дори две титли, блести на двойки освен на сингъл и заработва по около $1 млн. годишно като надежден член на тура на АТР.

Хаазе влиза в 2016 г. с големи надежди. Той е на 28 - разцвета на тенисистите в наши дни. След години проблеми с колената най-сетне е здрав. Може би, смята той, това ще е годината, в която да разгърне напълно дарбите си и да превърне целия този потенциал - тази опасност, в постоянни резултати.

Започва сезона в Доха с победа в I кръг, последвана от загуба срещу Надал. Нищо срамно в това. После печели три поредни мача в Оклънд, преди да загуби от южноафриканеца Кевин Андерсън, някога играч от Топ 5. Нищо срамно и в това. Но после Хаазе започва да се мъчи и губи всеки мач от Australian Open до турнира в Ротердам, недалеч от родния му град - Хага. Неговата увереност е пропукана. А завръщането на проблемите в колената въобще не помага.

И точно тогава идва един съвършено различен удар. В първата седмица на март 2016 г., докато се подготвя за участие в елитната надпревара в Индиън Уелс - турнир (тук се задава още един от неизбежните тенис епитети), наричан "петия мейджър", Хаазе получава стряскаща новина. Един от най-добрите му приятели е бил убит.

Първоначално детайлите са оскъдни, но брутални. В нощта на 3 март Кун Еверинк - джогинг партньор не само на Хаазе, но и на мнозина други в тенис средите на Нидерландия, е намушкан с хладно оръжие в дома си в Билтховен, в покрайнините на Амстердам. Извършителят влязъл в къщата на Еверинк, взел нож от кухнята му и пробол с него тялото на домакина 24 пъти, строшавайки гръдната му кост и множество ребра. На сутринта 6-годишната дъщеря на Еверинк слязла по стълбите и открила баща си мъртъв на пода в море от кръв и със захвърлен нож до него.

Ден преди своя полет от Амстердам към Калифорния Хаазе обмисля да остане вкъщи, за да присъства на погребението на Еверинк. Но си спомня, че предната година Еверинк го придружава в Индиън Уелс, и решава, че ще играе в турнира в памет на своя приятел. В негово отсъствие на погребението ще присъстват майка му и сестра му.

Треньорът на Хаазе - Марк де Йонг, също е разтърсен. И той е приятел с Еверинк. Толкова близък, че вечерта преди смъртоносната атака е бил в дома на Еверинк,
 
двамата са пили и са гледали спорт по телевизията. След като вече е дал показания пред полицията, Де Йонг също решава, че ще придружи Хаазе в Индиън Уелс - на девет часови зони и 9000 километра от Амстердам. Де Йонг казва на приятелите си, че така вероятно ще превъзмогне новината за убийството.

В пустинята на Калифорния Хаазе и Де Йонг споделят своята скръб за хладнокръвно убития си приятел. Хаазе казва, че е дълбоко разтърсен, може би дори в състояние на шок. Фактите са неразбираемо трагични. Добър човек в началото на своите 40 е убит... Животът е изтръгнат от него... В дома му... В страна с едно от най-ниските нива на убийства... С 6-годишната му дъщеря в леглото си на горния етаж...?

При цялата си вродена лудост тенисът не се пресича често с углавни престъпления. В онази седмица в Индиън Уелс думата "убийство" се стрелка наляво и надясно в съблекалните на играчите. Някои си припомнят, че са виждали Еверинк по турнири да придружава нидерландски тенисисти и да носи на врата си акредитация, даваща му достъп зад кулисите на тениса. Мнозина играчи и служители на АТР спират, за да изкажат съболезнования на Хаазе - самият той популярен ветеран и бивш член на Съвета на на играчите.

В Индиън Уелс Хаазе печели мач (срещу Диего Шварцман, който по-късно ще влезе в Топ 10). После губи мач (срещу Александър Долгополов, който в момента е извън тениса и служи в украинската армия). Но главата на Хаазе е другаде. Потърсен от нидерландското списание "Куот" и попитан за убийството на Еверинк, Хаазе казва: "Нямам думи... Смятах, че той е намерил своето спокойствие. Нямах никаква индикация, че е бил заплашван или нещо подобно."

Това, което Хаазе също не знае, е, че убиецът на Еверинк тази седмица е в Индиън Уелс.
 
Седи край него в столовата, около него е и на корта, докато той играе, нощем спи в съседната стая.
Дори вече прехвърлил 40-те, Кун Еверинк се изявява като противоречива фигура - едновременно общителен и интровертен, едновременно светска личност и мистериозен човек. Той е успял в бизнеса, но тъкмо е продал своята онлайн туристическа компания - според медийни публикации за $15 млн., и няма яснота за следващото си начинание. Кара правилната кола, често е на правилното парти, но също така умее да самоиронизира присъствието си, да се шегува с оредяващата си коса или с желанието си да свали малко килограми. Също така има и любопитна способност да намира неприятности.

През лятото на 2012 г. Еверинк присъства на фестивала "Сенсейшън" - събитие за почитатели на електронната музика, провеждано на "Йохан Кройф Арена" в Амстердам. Той седи в ложа, в която е и Бадр Хари - прочут нидерландски кикбоксьор. В един момент Хари решава, че Еверинк обижда тогавашната му приятелка - Естел Кройф, племенница на легендарния футболист (чието име носи и стадионът) Йохан Кройф.

Еверинк отрича да е казал каквото и да било нелюбезно и настоява, че става дума за недоразумение. Но това, което следва, не е размяна на крясъци, не е дори нокаут. Когато Еверинк отива до тоалетната, Хари го последва. 198-сантиметров, 114-килограмов шампион в боен спорт, Хари се нахвърля върху Еверинк, удря го, поваля го на пода и чупи глезена му, сякаш е морков.

Хари признава, че понякога може да бъде завладян от своите насилствени импулси, изригващи като "буря, ураган, бедствие". Според публикация в местната преса "Хари се предаде на властите само поради страх, че ще бъде арестуван от специален отряд". Той е арестуван, съден и в крайна сметка прекарва 14 месеца в нидерландски затвор по множество обвинения, включително за нападението срещу Еверинк. Също така Хари трябва да изплати $40 000 обезщетение на Еверинк.

Еверинк пък се надява на по-строго наказание. В резултат от атаката той прекарва години в изцеждаща болка, неспособен да работи и несигурен дали въобще ще може да ходи отново. Когато присъдата срещу Хари е произнесена, Еверинк получава заплахи от фенове на кикбоксьора, че е навредил на кариерата му.

Ерген, богат и търсещ начин да рестартира живота си, Еверинк намира убежище в тенис общността на Нидерландия. Той винаги е харесвал този спорт. Дори го е играл за кратко. А след инцидента получава право да влезе в кръга на холандските професионалисти. Уговорката - която не е необичайна в тениса, никога не е формализирана, но всички знаят условията: Еверинк ще пътува по света, за да стига до турнирите, на свои разноски. А там играчите ще му осигуряват пропуски за гости.
На място Еверик помага с каквото може - носи ракетите за наплитане, помага в запазването на тренировъчни кортове, организира отборни вечери. И е доволен от компанията и достъпа. Описвайки го като "терапевтично" след травмата от нападението на Хари, Еверинк е щастлив, че може да е част от тази субкултура. Ако приятелите го закачат, че е станал просто един досаден фен, така да бъде.

Когато не тренира Робин Хаазе в тура на АТР, Марк де Йонг е познат като заклет покерджия - неособено добър, играещ без каквато и да било ясна стратегия.
 
Нидерландската версия на "Покер Старс" по-късно ще разкрие данни, че Де Йонг е загубил $62 839 от 72 900 изиграни ръце, най-често със залози от 25 и 50 цента на ръка - направо смайваща скорост на поражения. И това не е само онлайн. Докато обикаля света по тенис турнирите, Де Йонг често отскача до местните казина.

През 2015 г. Де Йонг отива при Еверинк и му иска заем, за да покрие загубите си. Еверинк се съгласява, но иска парите да му бъдат върнати възможно най-скоро. Смята се, че Еверинк дори заплашва да разкаже публично за хазартните навици на Де Йонг, ако той не изпълни своята част от уговорката.

На сутринта след убийството Де Йонг - последният човек, видял Еверинк жив, е разпитан от полицията. В хода на разследването Де Йонг, по онова време 27-годишен, твърди, че след като напуснал дома на Еверинк в нощта на 3 март, бил спрян от група от трима непознати мъже. Те се качили в колата му и го принудили да кара обратно към къщата на Еверинк. Двама от мъжете влезли в къщата, а един останал в колата при Де Йонг. След няколко минути двамата се върнали и четиримата заедно отпътували. В един момент тримата непознати слезли, разказва Де Йонг, и го оставили да се прибира сам.

След като дава показанията си, Де Йонг е освободен и отлита за Калифорния. Но в седмиците след убийството, докато Де Йонг е в САЩ, полицията открива множество доказателства срещу него. Ножът, намерен до тялото на Еверинк, съдържа следи от ДНК, която съвпада с тази на Де Йонг. Разследващите намират и следи от кръв в колата на Де Йонг. Детайлно претърсване на iPad таблета на Де Йонг установява дълъг списък от смущаващи ключови думи в търсачката на браузъра: "намушкване във врата", "намушкване в гърба", "смърт чрез удушаване", "каротидна артерия", "удар в тила"...

След участието си в Индиън Уелс Хаазе, придружаван от Де Йонг, отива да играе на "Маями Оупън" във Флорида. Само че заради натъртена кост Хаазе се отказва преди първия си мач. Той и неговият треньор се качват на полет на KLM от Маями към летище "Схипхол" в Амстердам. Хаазе пътува в бизнес класа, Де Йонг - в икономична.
Когато нощният самолет каца в Нидерландия в 6:00 ч. местно време и Хаазе стига до лентата за багаж, нидерландски детектив го моли да отиде с него в малка стая. Там следователят му обяснява, че неговият треньор е бил задържан в момента, в който е слязъл от самолета. Хаазе първоначално решава, че наставникът му просто е бил призован за още показания. После е поразен от мисълта.

"Чакайте, имате предвид като за разпит? Или арестуван?"
Хаазе разбира, че - да, Марк де Йонг е арестуван.
 
Той е заподозрян в убийството на Кун Еверинк.
 
От всички възможни сценарии, които може да навредят на една спортна кариера, треньор, обвинен в убийството на приятел, не е от най-обичайните. Сега, в допълнение към ужасната смърт на Еверинк, травмата на Хаазе е разширена с обвинението към неговия треньор.

Новината за ареста на Де Йонг се разпространява бързо в Нидерландия. Още преди Хаазе да се е прибрал у дома от летището, той започва да получава обаждания от журналисти. Инструктиран е от полицията да не говори по темата заради продължаващото разследване. Но той иска да понесе отговорност и да обясни, че не е замесен.
Хаазе си спомня: "Те искаха да чуят моята история, от моята гледна точка, защото името [на Де Йонг] вече беше известно. Не исках да се появяват версии и да се пишат неща, които не са верни." Той си спомня още, че водопадът от медийни позвънявания намалява по-късно същия следобед, когато се разнася вестта за смъртта на Йохан Кройф - по ирония на съдбата чичо на вече бившата приятелка на Бадр Хари.

Седмици наред Хаазе не излиза до дома си. След това, когато започва да излиза за обяд, ходи с наведена глава, за да не бъде разпознат. Той е смутен, чуди се дали някой ще му обърне внимание, защото е международно известен спортист, или защото името му непрекъснато се споменава в истинска криминална история.

Със смесен екип от треньори - включващ баща му и бивш наставник от юношеските години, Хаазе се връща към тениса, смятайки, че това може да му се отрази добре. По-късно самият Хаазе казва, че се е завърнал от този доста различен тип контузия твърде скоро. На "Мастърс" в Монте Карло Хаазе губи още първия си мач, по собствените му думи неспособен да запази концентрация. Седмици наред той е потискал емоциите си, докато е говорил с полицията и репортерите. Но в съблекалнята след мача вентилът му изпуска. "Започнах да плача като бебе - казва той. - Не бях готов да играя. Беше сякаш съм претърпял автомобилна катастрофа и веднага отново съм седнал в колата.
 
Искам да бъда обратно на корта. Но психически съм извън него."
 
До "Ролан Гарос" през 2016 г. стресът при Хаазе стига толкова високо ниво, че по думите му той ползва тоалетната по 40 пъти на ден. В Париж той губи от американеца Джак Сок пред десетки нидерландски журналисти. Хаазе знае, че те са там, за да говорят с него след мача, а не заради тениса. Но той се изправя срещу техните въпроси и е приятно изненадан. "Трябва да кажа, че спортната преса беше наистина любезна в онзи ден - разказва той. - Беше един вид облекчение, защото бях толкова напрегнат. Наистина усетих какво може да причини стресът на тялото."

През следващата година Хаазе говори няколко пъти със следователите, докато те подготвят обвинението към бившия му треньор. Веднъж получава обаждане от полицията минути преди да излезе на корта за мач. И се чуди дали стресът е изиграл роля за последвалия срив по средата на играта.

Хаазе подчертава, че като цяло останалите тенисисти са били съпричастни. Но един колега веднъж видял Хаазе в ресторанта по време на турнир и го попитал дали трябва да скрие ножа си. "Никак не ми хареса, защото за мен това беше шега, лишена от всякакъв хумор, ако въобще може да я наречем шега. Но не го обвинявам, защото всеки се справя с определени ситуации по различен начин. Той явно нямаше представа какво да направи. Можеше просто да каже: "Хей, Робин, как си?"

Хаазе работи с психоаналитик и преминава през сериозна емоционална терапия. Първоначално той не обвинява себе си. Докато не започва да се обвинява. Може би е трябвало по-рано да се раздели с Де Йонг - нещо, което е обмислял в края на 2015 г. Може би е трябвало да улови сигналите, че треньорът му е имал проблем с хазарта. "Знаех, но явно не съм знаел достатъчно", казва той. Със сигурност не е допускал, че това може да доведе до убийство. Може би е трябвало да си вземе по-дълга почивка от тениса.

В опит да намери необходимата му постепенна промяна, той сменя ракетата си - което сега отчита като грешка. Хаазе никога не получава и благосклонност от боговете на контузиите. Също така има и малшанса да играе във време, съвпадащо с това на тримата най-титулувани тенисисти на всички времена. Но определено не му помага и тази нежелана роля в криминален скандал. "Сякаш бях в някакъв филм - казва Хаазе. - Лош филм."

Хаазе не говори с Де Йонг след ареста. Разпитван за него както от полицията, така и от медиите, Хаазе е много внимателен в предоставянето на факти, а не на мнения или спекулации по отношение на вината или невинността на бившия си треньор. Точно една година след ареста на Де Йонг, Хаазе публикува покъртителен текст в личния си блог, в който пише: "Отне ми известно време да започна да играя тенис, без да мисля за цялата ситуация. Това не беше лесен период от живота ми."

Междувременно в Нидерландия делото за убийство срещу Де Йонг напредва. Докато чака началото на съдебния процес в затвора, Де Йонг се обажда на родителите си и ги информира, че в спалнята на сестра си е скрил часовник IWC - марка, за която се знае, че е носил Еверинк. Де Йонг иска от майка си и баща си някак да се отърват от часовника. Само че не знае, че телефонът на родителите му се подслушва от полицията.

Запитан по време на делото за часовника, Де Йонг отговаря, че го е намерил в колата си в деня след убийството. Запитан защо не е съобщил за него на полицията при първоначалния си разпит, Де Йонг отговаря: "Гледайки назад, трябваше да кажа нещата различно." Иначе Де Йонг държи на версията си, отричайки каквото и да е участие в убийството.

Съдебно жури в Утрехт преценява обратното. През януари 2018 г. Марк де Йонг е намерен за виновен за убийството на Кун Еверинк с неговия собствен кухненски нож. "Заподозреният е отнел живота на Еверинк по особено жесток начин - казва водещият съдия. - Трябва да е било ужасно да бъдеш нападнат в собствения си дом от някого, на когото имаш доверие."

Осъждайки Де Йонг на 18 години затвор - поразително тежка присъда за стандартите на Нидерландия, съдиите акцентират върху факта за присъствието на дъщерята на Еверинк в къщата. "Тя е чула баща си да крещи. Заподозреният би трябвало да е бил наясно, че малкото момиче ще намери баща си мъртъв на пода."

Де Йонг обжалва присъдата. В отговор на 22 март 2019 г. Апелативният съд го осъжда на 20 години затвор, отхвърляйки твърденията му, че е бил отвлечен и похитителите му са убили Еверинк. Де Йонг отново обжалва, пращайки делото във Върховния съд с оплакване, че Апелативният съд е отхвърлил молбата му за допълнително разследване. На 26 май 2020 г. Върховният съд се произнася, че процесът е проведен правилно, и потвърждава присъдата на по-долната инстанция. Днес Де Йонг лежи в затвора и продължава да твърди, че е невинен.

Недалеч от изправителното заведение, вече 38-годишният Бадр Хари все още тренира като кикбоксьор. След като изтърпява присъдата си в затвора за нападението срещу Еверинк, той възобновява своята кариера. На друго място в Нидерландия, едно вече 12-годишно момиче продължава да скърби за своя татко.

Колкото до Робин Хаазе, в годините след убийството той успява от време на време отново да пробие до Топ 50 на световната ранглиста и да остане, да кажем, опасен. Побеждава играчи като Даниил Медведев, Александър Зверев и Каспер Рууд. Печели десетки мачове по цялата планета - и на сингъл, и на двойки. "Определено стигнах на по-добро място", казва той.

Но Хаазе все още осмисля последните няколко години. Макар да не е любимата му тема за разговор, той осъзнава, че убийството на приятеля му, извършено от треньора му, е неразделна част от неговата собствена история. "Дори сега продължава да е странно - казва той. - Миналата седмица сънувах Марк. Да, случва се. Говоря за това. Не е като съвсем да го потискам в себе си. Не се страхувам. Но, да, предполагам, че това все още ми се отразява по някакъв начин."

Робин Хаазе направи тази равносметка в лобито на хотел в Манхатън през септември. Той дойде в Ню Йорк, за да участва в US Open като играч на двойки. Със своята приятелка на трибуните, той спечели първите си два мача, загуби третия и отлетя за следващия си турнир във Франция с надеждата да изцеди още малко от своята кариера.

Той вече е на 35. През повечето дни тялото му води нещо като гражданска война със себе си. Неговият тенис одометър е близо до последните си щраквания. Той никога няма да спечели титлата на "Уимбълдън" или "Ролан Гарос", както е мечтал в началото на професионалния си път. И въпреки това той стои тук като доказателство, че в спорта може да печелиш и без да завоюваш трофеи. Колкото и често спортните анализаторите да говорят за преодоляване на препятствия и справяне с напрежението, ето един спортист, който се сблъска с най-необичайното смущение, което някой може да си представи. И възобнови кариерата си.

Би трябвало да е ужасно горд, нали? Той прави пауза и издиша: "Очевидно бих искал това никога да не се беше случвало." Още една пауза. "Но предполагам, че така погледнато - да. Горд съм."

Назаем от: Sega.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини