Новак Джокович е големият фаворит на Australian Open при завръщането си в Мелбърн



05-01-2023 15:39 | Tennis24.bg

Предстои първият турнир от Големия шлем за годината, като най-добрите тенисисти в света ще са в действие, за да се състезават в Мелбърн на Australian Open 2023. Турнирът се очаква с голям интерес и ще събере повечето от топ играчите при мъжете, като голямата новина е завръщането на Джокович, тъй като през 2022 г. сърбинът не взе участие в състезанието. От сайта на 7Sport очакват Новак Джокович да спечели титлата, като той е фаворит и на букмейкърите. Последният път, когато Новак Джокович игра на Откритото първенство на Австралия през 2021 г., той спечели турнира за девети път.

Джокович получи забрана да защитава титлата си поради липсата на ваксинация през 2022 г. и имаше голяма драма около престоя му в Мелбърн, но 12 месеца по-късно всичко е наред и той дори спечели турнира в Аделаида, за да загрее за Открито първенство на Австралия.

Иначе Рафаел Надал триумфира на миналогодишния турнир по епичен начин, като спечели във финала срещу Даниил Медведев с 3:2 сета. И двамата ще участват на турнира тази година, като те са в топ 3 на фаворитите, но с доста по-високи коефициенти за триумф от Джокович, който е Кралят на Мелбърн и ще стреми да вдигне купата за десети път.

Новак Джокович доказа, че е класа над всички в момента, с изключение може би на световния номер 1 Карлос Алкарас, който обаче е контузен и пропуска турнира. Това дава още по-големи шансове на Джокович да спечели титлата за десети път в Мелбърн. Сърбинът ще иска тази титла повече от всякога, след като беше депортиран от Австралия преди миналогодишния турнир - тази година има всички предпоставки Джокович да получи желания реванш. 

Когато Australian Open започне, няма да мине много повече от седмица, откакто Джокович накара Медведев да изглежда доста слаб на корта по време на победата с 6-3, 6-4 в Аделаида. Това е един от малкото играчи, които са доказали, че могат да победят Джокович на Голям шлем. Сърбинът просто е в отлична форма в момента и коефициентите на букмейкърите са изцяло в негова полза.

Вторият фаворит в схемата при мъжете - Медведев, имаше своя шанс да спечели Откритото първенство на Австралия миналата година. Руснакът стигна до финала, като по пътя до спора за титлата изигра страхотни мачове срещу Феликс Оже-Алиасим и Стефанос Циципас. Във финала срещу Надал, руснакът поведе с 2:0 сета, но испанската легенда направи обрат и вдигна трофея над главата си. Сега нещата изглеждат още по-трудно, като се има предвид, че и Джокович е в Мелбърн. Все пак Медведев може да стигне далеч в турнира, но е малко вероятно да го спечели.

Рафа Надал загуби първите си два двубоя на австралийска земя перез новия сезон - от Камерън Нори и Алекс Де Минор в турнира Юнайтед Къп. Носителят на 22 титли от Големия шлем не изглежда готов да се противопостави на Джокович, а най-вероятно ще има проблеми и срещу тенисисти като Стефанос Циципас, Ник Кирьос, Яник Синер, Александър Зверев и други от младите звезди.

Екипът на 7Sport смята, че Надал няма да може да защити титлата си от миналата година. По-горе изброените тенисисти пък са някои от скритите фаворити в Мелбърн, като със сигурност ще се получи страхотен турнир за начало на сезон 2023 в тениса.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини