Циципас ще спори за титлата в Австралия и първото място в света



27-01-2023 09:20 | Tennis24.bg

Стефанос Циципас (Гърция) се класира за финала на Откритото първенство на Австралия, след като победи руснака Карен Хачанов със 7:6(2), 6:4, 6:7(6), 6:3 в първия полуфинал от мъжката схема на турнира. За Циципас това е първи финал в Австралия и втори в турнирите от Големия шлем, след като през 2021 загуби мача за титлата на „Ролан Гарос“ срещу Новак Джокович.

В първия сет Циципас на два пъти повеждаше с пробив, но Хачанов веднага го връщаше и в крайна сметка се стигна до тайбрек. В него третият поставен в схемата грък бе по-солиден и взе пет поредни точки, за да дръпне с 6:1 и след това да затвори тайбрека със 7:2. Втората част вървеше без пробиви до 4:4, когато Циципас взе подаването на съперника си, след което затвори сета на собствен сервис. 

В третия сет отново Циципас поведе с пробив, но когато сервираше за мача при 5:4, се пропука и загуби подаването си. Двамата влязоха в тайбрек, в който Циципас имаше два мачбола при 6:4, но Хачанов отговори с четири поредни точки, за да вземе сета. Това не разклати фаворита в мача, който дръпна с 3:0 в четвъртата част и не изпусна преднината си до края, затваряйки мача след три часа и 21 минути игра.

По този начин след три полуфинала в Мелбърн, Циципас достигна и мача за титлата, като в неделя ще срещне сърбина Новак Джокович или американеца Томи Пол в спор за трофея. Ако спечели титлата, Циципас ще оглави и ранглистата на АТП. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини