Мартина Навратилова пребори два рака



21-03-2023 16:17 | Tennis24.bg

Носителката на 18 трофея от Големия шлем - Мартина Навратилова, която през декември бе диагностицирана с рак на гърлото и гърдата, сподели, че вече е в ремисия и краят на лечението ѝ е съвсем близо.

"Лекарите твърдят, че раковите образувания са унищожени и на практика вече съм здрава. През следващите две седмици ще премина през още няколко химиотерапии, за да сме напълно сигурни, че всичко е наред, и това би трябвало да е краят“, каза 66-годишната Навратилова в интервю за Пиърс Морган по Talk TV.

По време на предаването тя разказа как е научила за диагнозата и съмненията, които е имала, а именно - че няма да живее повече от година.

"Бях в абсолютна паника за три дни, мислейки си, че няма да дочакам следващата Коледа. Направих дори за списък с неща, които съм искала да направя през живота си. Това може да прозвучи много повърхностно, но дори си мислех следното: Коя супер яка кола бих искала да карам, ако знам, че имам година живот", разказа Навратилова.

Навратилова разкри още, че с нейната съпруга Юлия Лемигова са планирали да осиновят дете, но са били принудени да отложат тези свои планове заради здравословните проблеми на бившата №1.

Това е вторият случай, в който Навратилова успява да се пребори с рак на гърдата, след като го направи и през 2010 г. В интервюто тя е категорична, че множеството химиотерапии и лъчетерапии са най-трудното нещо, през което ѝ се е налагало да премине.

„Беше много трудно, защото през първата седмица трябваше да минавам и двете терапии. Постоянно се чувствах зле и не знаех на коя от тях се дължи това. Усетих негативните ефекти от лъчетерапията на третата седмица, когато започнах да изпитвам болки в устата и гърлото. Всичко беше подуто и ме болеше, а освен това лъчетерапията прави вкусът на слюнката ти много странен и не усещаш вкуса на храната. Химиотерапията прави същото с гърлото, но освен това го изсушава. Понасяш удари от всички страни и мисля, че лекарите можеха да ме подготвят по-добре за това и да ме уведомят по-подробно какво ще ми се наложи да изтърпя“ – каза още четирикратната шампионка на Ю Ес Оупън. /БГНЕС

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини