Супер признание за България: "Арена София" приема "малкия мастърс"



22-06-2011 11:40 | Станко Димов

В следващите три години България ще бъде домакин на едно от най-големите състезания в световния женски тенис - Турнирът на шампионките на WTA. Кандидатурата на България спечели избора за домакинство на проявата при голяма конкуренция на заседание на Борда на директорите на Женската тенис асоциация, което се проведе в Лондон по време на Уимбълдън.


Проектът ни беше добре подготвен и силно аргументиран, каза от британската столица президентът на федерацията Стефан Цветков. Допълнителни козове са били добрият имидж и контакти на БФТ в световния тенис елит и подкрепата на премиера Бойко Борисов.


Турнирът на шампионките на WTA за 2012 г. ще се проведе от 31 октомври до 4 ноември в новата многофункционална спортна зала “Арена София”. В състезанието, наричано още “малкия мастърс”, имат право да участват осем тенисистки - шест печелили през годината турнир на асоциацията според класирането им в световната ранглиста и две с “уайлд кард”. Това ще бъде най-голямата проява в историята на българския тенис.


Турнирът бе учреден от WTA през 2009 г. и първите му три издания са в Бали, Индонезия. През миналата година шампионка стана Ана Иванович (Сърбия), а в първото издание титлата спечели Араван Резаи (Франция). Сред участничките личат имената и на Даниела Хантухова (Словакия), На Ли (Китай), Саманта Стосър (Австралия), Марион Бартоли (Франция), Алиса Клейбанова (Русия), Янина Викмайер (Белгия), Шахар Пеер (Израел) и т.н.


“Този турнир е невероятна възможност за България. Той се отразява от всички най-големи световни медии и това ще има положителен ефект върху имиджа на столицата София и на страната ни. За българските любители на спорта също ще бъде уникален шанс да наблюдават на живо някои от най-големите звезди на световния тенис. Най-хубавото е, че се преборихме поне една българка да може да участва с “уайлд кард”, коментира Стефан Цветков.


“Кандидатурата ни нямаше да успее, ако не беше решаващата роля на премиера Бойко Борисов, както и изграждането на новата зала”, добави президентът на БФТ.

 

“Това е уникално постижение за България и за българския тенис като цяло. Изключитлено съм щастлива. Ще направя всичко възможно да зарадвам родната публика на турнира в София”, така първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова коментира новината за домакинството на България на Турнира на шампионките.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини