Организацията на Sofia Open беше достойна за Книгата на Гинес



21-11-2023 16:11 | Tennis24.bg

- Кои са големите победители в „Арена София”. Ролята на доброволците. Турнирът е най-силният магнит за привличане на младите към красивия ни спорт

Съзнателно забавих тези мои няколко думи за завършилия Sofia Open 2023. Исках да се поуталожат страстите, да не се чуват вече: «Осанна!» или «Разпни го!». Та нали събитията се оценяват най-добре от дистанция на времето.

Sofia Open 2023 има двама големи победители. Първият и най-важният победител са организаторите на този престижен международен турнир. Да замениш едва ли не в последния момент Тел Авив,  поемайки домакинството от него! Да направиш състезание от такъв мащаб и да го «изпипаш» за отрицателно време, за по-малко от 20-ина дни! Да играеш квалификации в една зала и веднага след тях – основния турнир в друга! При това в условията на местните  избори, на балотаж, когато първоначално ЦИК за нищо на света не искаше да освободи «Арена София» по-рано от договорената отдавна дата. 

Трудно човек би могъл да си представи усилията и умението, волята и дипломатичността на ръководството и екипа на БФТ и особено на нейния председател Стефан Цветков и  зам.-председателя на Управителния  съвет Мариана Печеян, на главния юрисконсулт на БФТ д-р Володя Златев, впрочем шеф на «братската» ни федерация по бадминтон /БФБ/ и турнирния директор Орлин Станойчев. Накрая техните разговори със Столична община /СО/, ЦИК, Информационно обслужване /ИО/, Министерството на младежта и спорта /ММС/, срещите и увещаванията на спонсори и рекламодатели се увенчаха с успех и семафорът пред извънредното осмо издание на нашия турнир от серите АТП 250 светна зелено за радост на всички приятели на тениса у нас.Решението  и разрешението  за провеждане на „София Оупън-2023” в „Арена София” беше много важно, но недостатъчно. Предстоеше много техническа работа, която трябваше да се свърши буквално „от днес за вчера” и при екстремни условия. Малцина знаят какво ставаше зад кулисите в онези нощи и ранни зори. Малцина знаят каква огромна по обем работа свършиха стотината доброволци, привлечени основно от ентусиаста Николай Илиев и клуба, чийто “мотор” е той – „O.K. Sport”, както и студенти от НСА, организирани от доц.д-р Иван Димов и Васил Шандаров. Първо, те покриха на 25 октомври вече поставената специална тенис настилка в Арената с мокети, за да предадат залата на СО и ИО за първия тур на местните избори.  После в утрото на 6 т.м. изнесоха цялото оборудване на СО и ИО, заедно с кашоните бюлетини.от балотажа и бързо премениха  Арената отново в …тенис премяна. Още предния ден, едва дочакали последния мачбол от квалификациите, доброволците вече «евакуираха» спомагателната зала «София» и пренасяха необходима техника към «Арена София» с два камиона и логистика, осигурени безвъзмездно от друг голям приятел на тениса, Юри Алкалай. Ценно съдействие в тези напрегнати часове оказваше и арх. Сашо Катев, председател на Асоциацията на тенисистите ветерани. Освен тази хамалогия, доброволците продължиха да бъдат на линия и през цялата седмица /4.-11. ноември/ на турнира. И пак повтарям – напълно безплатно! Разбира се, възниква въпросът, при 120-130 тенис клуба, регистрирани към БФТ, защо не се отзоваха и някои други клубове?! Да бяха изпратили дори по 1-2 техни членове, нещата щяха да станат много по-лесни.Така или иначе, да се подготви АТП турнир за броени дни, е постижение, достойно за «Книгата на рекордите на Гинес». Както се пошегувах, БФТ може да заяви пред АТП, че е готова винаги при отпадане на домакинството на който и да е турнир по света, да го поеме…

Вторият голям победител в Sofia Open ATP 250 тази година е несъмнено победителят поединично, нашият стар познайник Адриан Манарино. 35-годишният французин за пореден път доказа, колко важен е интелектът в тениса. Притежаващ много добре пласиран сервис и прецизни волета, 25-ият в АТП ранглистата наистина  играе с акъл и така компенсира по-високата си възраст и липса на топовни удари от основната линия. Най-вече в решителните двубои срещу руснака Павел Котов /полуфинал/ и младата британска надежда Джек Дрейпър /финал/ Манарино използва умело силата на мощните удари на двамата. Как?! Просто левичарят Адриан взимаше рано топката след нейния отскок и много бързо, подлагайки своята ракета, като че ли само с китка, насочваше топката в ъглите на противниковото поле. Просто уникално! Такъв начин на игра е възможен обаче с доста меко наплетен кордаж, който действа като …катапулт. Говореше се дори, че французинът наплитал ракетата си на 12-14 кг.?! Попитах го на пресконференцията на победителя, ако не е тайна, колко килограма е напрежението на неговия кордаж, но Манарино, макар и с усмивка, бе категоричен: «Тайна е!». Така в един напрегнат финал срещу 21-годишния симпатяга Джек Дрейпър, отлично играещ, при това също левичар /много трудно левичар играе срещу левичар/, Адриан Манарино грабна победата в три сета- 7:6, 2:6, 6:3 и съответно пета АТП титла в своята продължителна кариера. И още нещо, амбициозният французин излиза на корта с фланелка и шорти без лого на фирма, което говори, че не е спонсориран. Единствено маратонките са му Nike.

Истинско „крими” бе финалът на двойки и особено неговият трети сет в „царски” тайбрейк /до 10 точки/. Той противопостави Гонсало Ескобар /Еквадор/ и Александър Недовйесов /Казахстан/ срещу Джулиън Кеш /Влбр./ и хърватина Никола Мектич. Последният е известен майстор на „дъблите”, с три титли от „София Оупън” през 2016, 2018 и 2019 г., достигнал дори до № 1 като играч на двойки в ранглистата на АТП през 2021 г. Въпреки това Ескобар и познатият ни от неотдавнашната среща в София България- Казахстан за Купа „Дейвис” Недовйесов изтръгнаха победата с 6:3, 3:6 и …13:11 /в „царския” тайбрейк/. Този финал, както и повечето мачове от двойковия турнир, разкриха цялата красота на нападателния тенис  /почти забравен в единичните мачове/ : мощни сервиси, светкавични ретури, неотразими волета и смашове, котешки рефлекс на мрежата и спасявания на невероятни топки. Неслучайно много от „дъблите” бяха „на кантар”. Така например, Кеш и Мектич бяха направо „изпуснати” още в първия кръг в зала „София” от Никола Чачич /Сърбия/ и австриеца Филип Освалд. Нашият млад тандем Янаки Милев и Пьотр Нестеров, който игра вдъхновено и единствен от българските представители достигна до втори кръг на „София Оупън 2023”, пък бе напълно равностоен на победителите Ескобар и Недовйесов и отстъпи едва в третия сет с 5:10 точки в тайбрейка.

Няколко думи за колегите от Пресцентъра – много важен компонент на турнир от такъв висок ранг. Още щом стана ясно внезапното ни домакинство, младите колеги Йордан Грозданов и Владимир Иванов започнаха с интересни “подгряващи” материали и кратки скици на потенциалните участници. Скоро се включи и „тежката артилерия”, опитният Явор Евтимов, който умело водеше и редовните пресконференции. Въпреки многобройните си ангажименти, административният и технически директор на БФТ, журналистът Йордан Божинов често бе и в Пресцентъра. За бюлетина и разбира се, за сайта Tennis24.bg,  неуморно работеше долетелият от родния Бургас Станко Димов.  Новините бързо отразяваше и Стефан Стефанов, отговарящ за Facebook профила на БФТ. Колегите бяха подпомагани и от унгарския „събрат” с баща българин Андраш Русанов и от Пи-Ар експерта на АТП за Европа  Мартин Дагас. С великолепни кадри ни подсигуряваха високопрофесионалните фоторепортери от агенция LAP.bg . За да не ни липсва нищо в технически план, за нас отново всеотдайно се грижеше Росен Петков.

Изключително приятна изненада поднесе колежката и голям фен на тениса Инес Павлова. По нейна идея 25 родни тенис таланти на възраст между 10 и 16 г. влязоха в залата за пресконференции и веднага влязоха и в  ….ролята на журналисти. Всеки един от тях зададе на английски своя най-важен въпрос към Лоренцо Музети /Италия/, който като № 22 в АТП ранглистата, бе най-високо поставен в схемата в София. 21-годишният италианец с победи над Джокович и Алкарас, усмихнато и с охота отговори на всички въпроси. Надявам се, че младите са разбрали напълно неговите отговори.

Ако все още някой поставя под съмнение този професионален турнир, то той е най-добрият магнит за привличане към тениса именно на младите. Трябваше да видите грейналите лица на деца и младежи, когато повече от половин час Манарино и Дрейпър им раздаваха автографи и се снимаха с тях. Що се отнася пък до организация и т.нар. гостоприемство  (hospitality ), то нашият Sofia Open 2023 бе далеч, далеч над обичайното за серията АTP 250 турнири. Неслучайно през седемте негови досегашни издания бяха минали четирима от сегашните осем участници в Торино на финалите на ATP Masters, а двама от тях излязоха в София и победители –Данийл Медведев през 2019 г. и Яник Синер /2020 и 2021/. Затова и направих този анализ след края на блестящите финали в Торино.

Автор: Борислав КОСТУРКОВ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини