Любомир Петров на 72 години



17-12-2023 19:17 | Tennis24.bg

- „Разбивачът” на хегемонии има в актива си при мъжете две държавни титли поединично и две на двойки. Почетният гражданин на Русе е най- успеш-ният наш тенисист на корта за ветерани в Европа -10 пъти шампион на сингъл

На 14 декември своя рожден ден отбеляза Любомир Петров, бивш дългогодишен национален състезател.

Най-изявената „мъжка рожба” на прочутата през 60-те и началото на 70-те години русенска тенис школа на заслужилия треньор /по-късно и професор в НСА/ Ангел Пенчев, става няколкократен юношески шампион поединично, а през 1969 г. прави и хеттрик със златни медали и в трите дисциплини.

Вече при мъжете, Любо Петров придобива славата на „разбивач” на хегемонии. През 1980 г. прекъсва хегемонията на открито на 9-кратния ни шампион Любен Генов, готвещ се основателно за своята 10-а титла. Победата изненадващо грабва амбициозният русенец. За втори път Любомир Петров се окичва със званието „републикански първенец” на сингъл през 1985 г. вече на 33-годишна възраст.Отличен играч и на двойки Любо, заедно с друг майстор на „дъблите” Стоян Велев /Танчето/, нарушават диктатурата на най-сработената ни двойка –десетократните ни шампиони, близнаците Божидар и Матей Пампулови, при това в две последователни години /1975 и 1976/. Като национален състезател, той се изявява в състезания за младежката Купа „Галеа”, натрупва и 7 участия за Купа „Дейвис” през периода 1975- 1984 г.

За своя принос в развитието на тениса в родния си град  Любомир Петров е удостоен със званието „почетен гражданин” на Русе. Като играещ треньор и вещ организатор, той полага /1979-1984 г./  основите на тениса в Хасково, подпомогнат от змс Пюзант /Пижо/ Касабян и още един русенец Атанас Георгиев, поел по-късно и щафетата в Хасково от Любо. Извежда и отбора на Хасково до шампионската титла през 1984 г.

(На почетната стълбичка -победители са Л. Петров и Ст. Велев. До тях вляво са вторите в случая Божидар и Матей Пампулови)

Характерно за Любомир Петров е, че вече като уважаван треньор по тенис в германската провинция Баден- Вюртемберг, участва редовно в европейски и световни първенства за ветерани. Няма друг български тенисист, който да е постигал такива успехи на международния ветерански корт. Цели 10 пъти става европейски шампион поединично в различни възрастови групи, 6 пъти триумфира на двойки и веднъж на смесени двойки с партньорката си от детските години и съгражданка Диана Москова, треньорка тогава в Австрия.Признание „Играч на годината” е присъждана на Любо на три пъти – от Европейската тенис асоциация /ЕТА/, а после и от нейния приемник, Тенис Европа. Връх във ветеранската състезателна кариера на Любомир Петров е световната отборна шампионска титла, която той и старият познайник на родната тенис публика Томас Емрих  /няколкократен победител в известните в миналото международни турнири в зала на СФД „Академик” и БТ/ донасят на ФР Германия.

За мноооого години, драги Любо! Бъди ни здрав и бодър и все така успешен и ценен като треньор!                                               

Текст и снимки: БОРИСЛАВ КОСТУРКОВ                                         

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини