Яник Синер покори Австралия след шампионски обрат



28-01-2024 14:30 | Станко Димов

Яник Синер е новият шампион на Australian Open. В знаменит финал, 22-годишният италианец направи обрат срещу Даниил Медведев – 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3 след близо 4 часа игра. Титлата е първа за Синер от турнир от Големия шлем, като идва още в дебютното му участие в мейджър финал. Синер стана първият италианец, който печели трофея на единично в Мелбърн в историята на турнира до момента. 

От своя страна Медведев участва за шести път във финал в Шлема, трети в Австралия, но остава „само“ с една титла – US Open 2021. Руснакът има за какво да съжалява, тъй като тотално контролираше действията на корта в първите два сета, но позволи на Синер да се върне и да го надиграе тактически, физически и ментално. Тенис емоциите в този и други големи спортни турнири пък винаги са гарантирани със sesame бонус код.

Първият удар в откриващия сет направи Даниил Медведев, който в третия гейм стигна до три последователни точки за пробив (0-40). Синер отрази първата, но при втория случай беше хитро извикан на мрежата и разминат от Медведев. Последва изключително бърз и убедителен сервис-гейм за руснака, който след около минутка игра взе подаването си на 0 и затвърди пробива за 3:1. Сервирайки за оставане в сета при 3:5 Синер отново се пропука. Италианецът направи няколко грешки, които му костваха изоставане 15:40, което автоматично означаваше два сетбол за Медведев. 22-годишният италианец успя да стигне до равенство, но следващите две точки отново бяха за Медведев, който след 36 минути игра и два осъществени пробива заслужено поведе в резултата с 6:3. Любопитен е фактът, че преди два срещу Новак Джокович, за 4 сета Яник Синер дори не допусна световния №1 да стигне до точка за пробив. А в откриващия гейм на финала загуби два пъти подаването си. 

Втората част започна по сходен начин. Медведев взе откриващия гейм на 0 и сякаш показа, че няма какво да го спре днес, за да спечели втората си титла от Големия шлем. В истинско опълчение се превърна първият сервис-гейм на Синер във втория сет. След повече от 10 минути и отразени с мъка четири точки за пробив, двукратният победител от Sofia Open успя да измъкне подаването си. 

Логичното се случи в следващия сервис-гейм на италианеца, когато Медведев отново стигна до точка за пробив, която отрази с воле, изпълнено в близост до мрежата. Руснакът „побърза“ за затвърди брейка с подаване на 0, което му осигури комфортна преднина 4:1 гейма. Последва още един убедителен пробив на 15, а сервирайки за сета Медведев на свой показа леки колебания и загуби подаването си за 5:2. Последва драматичен гейм за Медведев, в който той пропусна сетбол, след това трябваше да отразява и точка за връщане и на втория пробив, но се справи и в крайна сметка поведе с 2:0 сета – 6:3, 6:3. 

В третия сет Синер успя видимо да изравни играта. Италианецът започна да сервира значително по-добре и точките за пробив пред Медведев изведнъж станаха мираж. В десетия гейм, сервирайки за изравняване на резултата, руснакът допусна сетбол, който бе реализиран от Синер – 6:4. 

Четвъртата част също започна гейм за гейм, като в началото пред Синер се откриха две точки за пробив, а пред Медведев една. Сетът се разви по абсолютно същия начин като третия – пробив в  десетия гейм на Синер му осигури изравняване на резултата – 3:6, 3:6, 6:4, 6:4 след повече от три часа игра!

Във финалния пети сет Синер проби в шестия гейм за преднина 4:2, реализирайки втория открил се пред него брейкпойнт. До края италианецът не трепна и подпечата първата си титла от Големия шлем. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини