Евгени Кафелников в Бургас: Имате отлични условия, тук реално може да се играе тенис през цялата годината



24-05-2024 12:54 | Станко Димов

Евгени Кафелников е бивш руски тенисист, достигнал до №1 в световната ранглиста. В знаменитата си кариера той е спечелил 2 турнира от Големия шлем на единично – Откритото първенство на Франция – „Ролан Гарос“ през 1996 г. и Australian Open три години по-късно. Освен това, Кафелников достига и до Олимпийския връх, печелейки златен медал от Игрите в Сидни през 2000 г. От няколко дни знаменитият руски бивш тенисист е в Бургас, където придружава талантливи деца от родината си за участието им в изключително силния турнир за юноши и девойки до 14 г. на Тенис Европа. Надпреварата, с подкрепата на Българска федерация по тенис (БФТ), се провежда при отлични условия на ТК „Авеню“ в морския град. 

- Г-н Кафелников, в България сте заради турнира за юноши и девойки до 14 г. на Тенис Европа. Какви са впечатленията ви от надпреварата и от участниците?
- Впечатленията ми са отлични. Това е турнир, който е от първа категория. Нивото на участващите юноши е много високо. Придружавам няколко юноши от Русия. Наслаждаваме се на страхотния турнир, който се получава. 

- За първи път в Бургас се провежда юношески турнир от подобна категория. Справят лис е домакините с това предизвикателство?
- Напълно убеден съм, че турнирният директор, федерацията по тенис и всеки един човек, свързан с организацията, са положили максимални усилия за провеждането на турнира. Децата се чувстват така, сякаш са си у дома. Домакините са изключително гостоприемни. Хотелът е страхотен, кортовете са с високо качество. Всичко необходимо ни се предоставя и няма от какво да се оплачем. Покрити са най-високи стандарти за провеждането на турнир от първа категория. 

- Виждаме много обещаващи таланти. Кое, според вас, е по-важно: да разчиташ на таланта си или да тренираш здраво?
- Ако искаш един ден да бъде супер звезда, то трябва да притежаваш сплав от двете. Виждаме много талантливи юноши, но и такива, които нямат чак такъв талант, но пък полагат много усилия в тренировките. На тези години аз бих предпочел децата да слушат съветите, които получават от треньорите и да работят здраво. Само така уменията им ще се усъвършенстват и те ще се развият в правилната посока. Отдаденост и здрава работа – това е моята рецепта. 

- Това не е първото ви посещение в България, нали така?
- Да. Вярвате или не, бях тук през 1992 г., тогава бях само на 18 г. Участвах в няколко турнира в София и Пазарджик. Минаха повече от 30 години. Трудно е да се направи съпоставка какво беше когато аз играех и какво е сега. И тогава, и сега, ако не полагаш максимални усилия на тренировки, няма как да си успешен на корта. 

- Според вас, сега по-трудно ли е да се направи пробив от юношеския към професионалния тенис, ако сравним с времената, когато вие сте били в тази позиция?
- Нямам завършен отговор, трудно е да се каже. Сигурен съм, че сегашното поколение имат известни предимства, в сравнение с моята генерация. Ние имахме други предимства. В края на деня най-важното е балансът: да разполагаш с достатъчно добра инфраструктура, за да можеш да осигуриш условия за игра на децата. Тук в Бургас условията са отлични. Реално може да се играе тенис през цялата годината. 

- В навечерието на „Ролан Гарос“ сме. За първи път от много години няма изявен фаворит за трофея. Каква е вашата прогноза?
- Да, точно така. Забавно е, защото вчера един ваш колега от Русия ми зададе същия въпрос. Факт е, Рафаел Надал няма това предимство, което имаше в предишните години и сега турнирът е много по-отворен. Въпреки това ще бъде много трудно да се изправиш срещу Рафаел Надал, защото това е неговият турнир, неговият корт, неговият дом. Моето мнение, че има минимум 10 момчета, които могат да спечелят „Ролан Гарос“ тази година. 

- През последните две години тенисисти от Русия спечелиха Мастърс турнири на червено. Миналата беше Медведев, тази Рубльов. Може ли някой от тях да спечели „Ролан Гарос“?
- Има много въпросителни. „Ролан Гарос“, според мен, е най-трудният за печелени турнир – заради настилката, заради формата, заради всичко. Трябва да бъдеш много силен психически. Няма как да спечелиш случайно „Ролан Гарос“. Ако спечелиш титлата в Париж, това означава, че си бил по-добър от останалите. 

- Новото поколение суперзвезди, като Синер, Алкарас, Руне … могат ли да имат доминацията на Федерер, Надал и Джокович?
- Според мен те няма да имат доминацията на Федерер, Надал и Джокович, които в продължение на години печелеха всеки един турнир от Шлема. Не знам дали това е добре за зрителите, но сега на всеки турнир от Шлема може да виждаме различен шампион. На мен ми харесва. Преди знаехме – Федерер ще спечели Уимбълдън, Australian Open принадлежи на Новак Джокович, „Ролан Гарос“ – Рафа Надал. Колко пъти го спечели? 15? 20? 
Новото поколение няма да имат такава доминация. Не мога да кажа дали това ще се хареса на публиката или не, но лично аз предпочитам да виждам сериозно съревнование на всеки турнир. Иначе е ясно, че тримата - Федерер, Надал и Джокович, са легенди. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Libema Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Хертогенбош, Холандия
Настилка: Тревна
Награден фонд: €767,455

Official Website | Livescore
Турнир: Boss Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Щутгарт, Германия
Настилка: Тревна
Награден фонд: €812,235

Official Website | Livescore
Други новини