16-годишно гадже е в основата на успеха за Квитова



05-07-2011 01:34 | Николай Драгиев

16-годишен тийнейджър на име Адам Павлашек има тежката задача да задоволи претенциите на 183-сантиметровото чудо от "Уимбълдън" Петра Квитова. Малкият тенисист и новата шампионка стават гаджета преди Нова година по време на лагер в Татрите. 21-годишната Петра и Адам са комшии, живеят само на 100 метра един от друг. Какво е ставало на лагера, те си знаят, но след него Квитова зарязва старото си гадже.

"Разликата във възрастта не е важна. С родителите не отваряме тази тема. Имала съм гаджета и преди. Обичаме се, чувствам се прекрасно с Адам - споделя Петра. - Играем сходен тенис, което ми помага при тренировките. Избираме заедно храната, ако се колебаем, поръчваме любимите ми спагети. А и Адам е по-висок от мен."

Когато е на възрастта на гаджето си, Петра играе тенис едва по един час след училище. 5-години по-късно чешката грамада е на път да промени тениса. За сравнение - съперничката й на финала в Лондон Мария Шарапова започва да се занимава с този спорт на 4 години. Забелязана е от легендата Мартина Навратилова като изключителен талант още на 6 години, а две по-късно вече е при Ник Болетиери.


За сравнение Квитова израства в градчето Фулнек, където баща й е учител, сега заместник-кмет. На почти 320 километра източно от столицата Прага, населението на Фулнек е само 6000 души. "Няма нищо особено там - споделя Квитова. - 4 корта, едно футболно игрище и един замък. Докато навърша 16, играх по час, час и половина на ден след училище с братята и родителите. Те ме насърчиха да се преместя в Простежов, където видях хора като Томаш Бердих в действие."

Квитова изминава всеки ден едночасовото разстояние между Фулнек и Простежов с шкодата си. На въпроса как ще похарчи наградния фонд за победата си на "Уимбълдън" в размер на 1.1 мил. паунда, тя отговаря: "Не мисля, че ще си купя нова кола, видях няколко шкоди и тук, в Англия, страхотни са!"

Простежов определено не може да се нарече мегаполис с населението си от 48 000 души. Най-известното място е военната база, но местните клубове имат изключителен принос в световния тенис.

Квитова притежава внушителни физически качества. Висока 183 см, има силна фигура, движи се бързо за тези габарити.

Сравненията с Мартина Навратилова, последната чехкиня левичарка с победа на трева, са малко несериозни. Петра е продукт на възрастта си. Удря със същата сила от края на корта, с която Навратилова бие воле. Квитова е една от трите левичарки, печелили титла тук на свещената трева. Другите две - Мартина Навратилова и Ана Джоунс, я наблюдаваха от ВИП ложата.


Надежда АНГЕЛОВА, в. "Стандарт"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини