Фаворити и за Олимп



10-06-2024 16:19 | Tennis24.bg

Карлос Алкарас е явление. Испанецът вече спокойно може да претендира, че е сред величията в световния тенис, макар все още да е на 21 години. Споменавайки възрастта му, вчера той подобри рекорда за най-млад тенисист, печелил титли от Големия шлем и на трите настилки. Алкарас беше над всички през лятото на 2022 по кортовете в Ню Йорк на Откритото първенство на Съединените щати, а през миналата година сломи в епичен сблъсък Новак Джокович в пета сета на свещената трева на Уимбълдън. Вече има във витрината си и "Купата на мускетарите" след нова петсетова драма, този път срещу Александър Зверев. Ако правим сравнения с тенисисти, които са опитвали да застрашат доминацията на Джокович, Надал и Федерер, то със сигурност Алкарас вече има своите аргументи не просто да бъде сред тях, а направо да претендира да бъде наследник на голямото трио.

Анди Мъри, за когото се казваше, че е четвъртият и единствен, който може да спори с Ноле, Маестрото и Матадора, има три титли от Шлема. Колкото и Алкарас. Стан Вавринка също успя да спечели на три различни настилки. Но и Мъри, и Вавринка едва ли се заблуждават, че някога ще могат дори да се доближат отново до финален мач, докато Карлос ще бъде фаворит за всеки турнир, в който участва в близко бъдеще. В съвсем близко бъдеще се задават и Олимпийските игри, които попадат в ефира на Българската национална телевизия, и е интересно да дискутираме кои са основните претенденти за златния медал. Ролан Гарос приключи, но това далеч не означава, че легендарните кортове няма да влязат в употреба в следващите 12 месеца. Още в края на юли отново ще бъдат експлоатирани.

За първи път от 1992 насам олимпийският турнир ще се проведе на червена настилка. А това автоматично сякаш фаворизира дадени играчи. Особени при дамите. Ига Швьонтек е в серия от 21 последователни победи на Ролан Гарос и вече има 4 титли в кариерата си от този турнир и няма нито една причина, поради която да смятаме, че полякинята няма да си тръгне от Париж и с олимпийски медал. Даже така формулирано, е прекалено скромно - не с олимпийски медал, а с олимпийско злато. Финалистката на тазгодишното издание на втория турнир за годината от Голямата четворка Джасмин Паолини спомена, че най-голямото предизвикателство в наши дни в тениса е да играеш срещу Швьонтек на клей. Дори трите най-явни съпернички и конкурентки на полякинята - Коко Гоф, Арина Сабаленка и Елена Рибакина - не са побеждавали на червено Швьонтек дотук през сезона.

При мъжете изглежда по-оспорвано. На фона на блестящата си и напълно неповторима за нормално човешко същество кариера Новак Джокович няма олимпийска титла. Сърбинът има бронзов медал от 2008, което е доста скромно за четирите му участия. Той навярно ще пропусне Уимбълдън, за да се концентрира и възстанови напълно за Олимпийските игри в опит да завоюва това, което му се изплъзва.

Самият Ноле каза в началото на годината, че "Игрите в Париж са неговият приоритет през 2024". Контузията в дясното коляно обаче неминуемо ще влошат формата на Джокера. Логично Карлос Алкарас е основният кандидат за златото. Но да не забравяме, че испанецът се нуждаеше от пет сета и срещу Яник Синер, и срещу Александър Зверев, за да ги победи, така че поражение от споменатите двама далеч не е в сферата на фантастиката. Още повече, че Зверев е действащият олимпийски шампион. Времената в тениса очевидно се промениха драстично - вече е по-лесно да разгадаеш победителите при жените, отколкото при мъжете.

Автор: Стефан Георгиев, БНТ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини