Джокович сбъдна златната си олимпийска мечта след успех над Алкарас



04-08-2024 18:07 | Tennis24.bg

Новак Джокович сбъдна голямата си мечта и спечели първата си олимпийска титла. В истински спектакъл „Златното момче” срещу „Златния стандарт”, както мачът бе наречен от световни медии, сърбинът победи със 7:6(3), 7:6(2) Карлос Алкарас.

 

Така Джокович стана едва петият тенисист в историята с т.нар. „Златен шлем“ – четирите турнира от Шлема и олимпийско злато на единично, след Щефи Граф, Андре Агаси, Рафаел Надал и Серина Уилямс. 

 

Историческият мач между най-младия и най-възрастния финалист от връщането на спорта в олимпийската програма предложи тенис от най-високо качество и нямаше общо с последната среща между двамата само преди месец на тревата на „Уимбълдън”, когато испанецът доминира.

 

Днес двамата започнаха със здрава битка от самото начало на корт „Филип Шатрие”. В четвъртия гейм след ретур уинър на първи сервис на съперника сърбинът стигна до три точки за пробив, но талантливият 21-годишен испанец ги отрази и след 0:40 си взе подаването. В следващия гейм се наложи Джокожич да спасява брейкболи. В особено оспорван и драматичен девети гейм, изпълнен с красиви отигравания, сърбинът отново спаси всичките точки за пробив на Алкарас. 

 

За радост на неутралните любители на тениса двубоят вървеше точка за точка и в крайна сметка след час и 20 минути се стигна до тайбрек. След директен уинър от ретур 37-годишният сърбин стигна до минипробив, а малко по-късно след добра игра на мрежата Новак взе за първи път сет на испанската сензация на сингъл през тази седмица. 

 

Във втората част ситуацията бе подобна и отново се стигна до тайбрек. Смяната дойде при 4-2 точки за носителя на 24 титли от Големия шлем. Последваха две грешки на испанеца, след което сърбинът сложи точка на спора след близо три часа на корта.

 

„Невероятна битка. Все още съм в шок. Заложих сърцето, душата, тялото си, семейството си, за да спечеля олимпийско злато на 37 години. За мен е гордост да играя за Сърбия. Специално е. Различно е.”, коментира шампионът от Париж след успеха. 

 

„Това беше липсващото парче от пъзела. Винаги си казвам, че имам достатъчно, защото мога да бъда много самокритичен. Не знам, това е една от най-трудните вътрешни битки, които продължавам да водя – усещането, че не съм направил достатъчно в живота си на или извън корта. Така че това е голям урок за мен. Благодарен съм за шанса да спечеля исторически златен медал за моята страна", каза още той.

 

Медалите на призьорите връчи президентът на МОК Томас Бах.

 

„Болезнено е да загубя по този начин мача. Имах своите шансове да изляза напред, но не успях. Новак играеше невероятно и заслужаваше успеха. Във важните моменти повиши нивото и направи невероятни удари, невероятен мач. Разочарован съм, но ще напусна корта с високо вдигната глава, защото дадох всичко от себе си и се гордея с начина, по който играх днес”, пък бяха думите на младия испански талант, който при първото си участие на олимпийски игри спечели сребърен медал. 

 

Така в преките двубои между двамата Новак поведе с 4:3 победи и вдигна първи трофей през годината, както общо 99-и в кариерата си. Това е второ олимпийско отличие за сърбина след бронза от Пекин 2008.

 

С достигането си до мача за титлата Джокович стана и едва третият тенисист с олимпийски финал, след като е навършил 30 г. Преди него това сториха Роджър Федерер и Серина Уилямс в Лондон през 2012, но по онова време двамата са едва на 31. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Други новини