Николас Келаидис: Не е правилно да се сравняват Димитров и Федерер



14-07-2011 16:26 | Николай Драгиев

Тенис специалистът Николас Келаидис, който е бивш треньор към Швейцарската тенис асоциация, Френската тенис федерация и ITF, даде интервю за сайта на БФТ.

Той е в София за лагера на националните отбори до 12, 14, 16 и 18 г., който се провежда в "БНТЦ Карлсберг".

"Българският тенис се развива все повече, през последните няколко години направи важни стъпки. В момента най-важното е да увеличи базата си от млади състезатели на възраст 10-11 години. Защото колкото по-голяма е базата, с която разполагаш, толкова по-големи са шансовете да се развият състезатели на топ ниво. Така че мисля, че в този момент това е най-важната крачка пред тенис федерацията на България. Имаш ли голяма база, няма как от нея да не излязат добри тенисисти."

Келаидис говори и за успехите на българския тенис, за развитието му и за постиженията на Григор Димитров и Цветана Пиронкова.

"Какво друго мога кажа, освен че те са сред най-добрите тенисисти в света. Наистина са много добри. Имат страхотни качества, играят страхотно. Тази година Пиронкова достигна ¼-финалите на “Уимбълдън” при това не за първи път – това е нагледно доказателство за класата й. Да, би могла да подобри някои аспекти от играта си, за да стане още по-добра – например да подобри сервиса си, но и така е сред топ тенисистките в света. Но тя е млада, мотивирана и съм сигурен, че я чака страхотно бъдеше.

Димитров пък за кратко време влезе в Топ 100, а вече дори е Топ 60. Той е изключително мотивиран млад тенисист, има всички шансове и качества да се превърне във велик играч. И двамата понякога играят лошо, а друг път много добре, но това може да се каже за всеки тенисист, дори за Федерер. Важното за един добър играч е колкото може по-рядко да играе зле."

Според Келаидис не е правилно Димитров да бъде сравняван с Роджър Федерер.

Не харесвам тези сравнения. Ако Григор е новия Федерер, значи го имитира, а това не е вярно. Той има собствен стил и трябва да го развива. Защото копието никога не може да бъде по-добро от оригинала. В момента той е отличен състезател, който има потенциала да се превърне в топ играч. За да стане това, той трябва да работи много упорито, да седне и да постави целите си,  което съм сигурен, че прави.

"Гледах го за Купа “Дейвис” срещу Монако, гледал съм го и по други турнири след това, той има огромен потенциал. Няма значение дали губиш или не, важното е да показваш класа на корта. На този етап Димитров трябва да подобри физиката си и психиката, да не се притеснява, че понякога губи. Тези два компонента – психиката на първо място и след това физиката, могат да направят играта му значително по-ефективна.

"Задължително трябва да се концентрира върху тези два компонента, защото здравата психика ще го направи много по-твърд, а силната физка – по-устойчив. Но като цяло той играе фантастичен тенис."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини