Сезонът на твърди кортове: Какво казват специалистите



19-07-2011 17:52 | Станко Димов

В следващите шест седмици тенисистите в света ще премерят сили в надпревари в Северна Америка, които ще имат за цел да ги подготвят за последния турнир от Големия шлем за сезона – US Open.


Издържливостта, която е необходима в сезона на клей и бързите точки, които се записват в мачовете на трева, ще бъдат заменени от средните по скорост бързи кортове, които като цяло се считат за „най-справедливите” от всички видове повърхности. Именно твърдите кортове неутрализират предимството, което даден състезател може да има на другите видове настилки.


„Много играчи могат да се представят добре на твърди кортове в момента”, коментира пред ATPWorldTour.com Брад Гилбърт, бивш №4 в света и треньор. „Топката очевидно отскача по-високо и това отнема време на играчите да се приспособят, но като цяло настилката е подходяща за всеки стил игра. Температурата в даден турнир може да определи темпото на корта и скоростта на топките, но на хард всеки може да успее, ако наложи стила си на игра”.


Бившият състезател Джъстин Гимелстоб, който сега е член на съвета на ATP и коментатор, споделя мнението на Гилбърт. „Най-голямото предимство на твърдите кортове е разнообразието от удари, които предлагат. Всеки тип състезател може да се представи успешно и всеки стил на игра може да се окаже печеливш.


След Уимбълдън, някои играчи ще трябва да отделят повече време за тичане и физическа подготовка, която да им помогне по-бързо да приспособят играта си към настилката. За други, които продължават да се състезават и не са си взели почивка, пак ще има нужда от няколко дни, за да свикнат с твърдите кортове след сезона на клей и на трева.


„Няма да правя коренни промени в играта ми”, сподели световният №8 Томас Бердих. „Твърдите кортове подхождат доста добре на стила ми. Харесва ми да играя агресивно от основната линия. Физически не е трудоемко, но не е лесно да си предпазиш ставите, а и цялото тяло по време на турнето в САЩ”.


„Предстоят ни няколко наистина топли месеци, няма да бъде лесно да се подготвим. Когато играеш на клей имаш нужда от повече издържливост, докато за твърдите кортове ти трябва сила. За да окажеш натиск върху съперника трябва да бъдеш фокусиран от първия удар в разиграването. На хард е трудно да играеш защитно, защото всичко се случва много бързо”, сподели още Бердих.


Ето какво сподели и бившият №1 в света Иван Лендъл: „Физически трябваше да се науча как да се движа на тази настилка, защото бях израснал на клей”.


„След като играеш по-кратки като време точки на трева, при това предимно при хладно време, трябва да работиш здраво, за да подготвиш тялото си за US Open. Тактически обаче не мислех затова. Всичко ставаше автоматично”, каза още Лендъл, който в периода 1982-98 игра 8 поредни финала на US Open.


Гилместоб допълни: „Най-успешните играчи на твърди кортове са добре развити физически. За да бъдеш такъв се нуждаеш от няколко оръжия: да печелиш лесно точки от сервис, да се движиш и защитаваш добре, да се чувстваш сигурен, когато си на мрежата и завършваш точки и разбира се да бъдеш в кондиция, което е особено важно по време на горещия сезон на хард в САЩ”.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини