Шарапова е най-високоплатената спортистка в света



23-07-2011 03:57 | Николай Драгиев

Рускинята Мария Шарапова освен най-стилната тенисистка е и предпочитаната състезателка от маркетинг мениджърите в света на тениса и спорта като цяло. Единственият тенисист, който има по-добри резултати от работата си с рекламодатели, е Роджър Федерер.

В изследване на SportsPro Шарапова без проблеми изпреварва шампионката от "Ролан Гарос" Ли На, Серина Уилямс и световната номер 1 Каролина Вожняцки по приходи. На година Шарапова прави над 20 милиона долара и това я прави най-високоплатената спортистка.

Към момента Шарапова има договори с множество големи компании - Clear, Cole Hann, Evian, Head, Tiffany & Co и Tag Heuer. Прословут е и нейният договор с NIKE. Тя ще получи 70 милиона за следващите 8 години.

Така например от NIKE имат договор със Серина Уилямс за "само" 40 милиона долара. Разбира се, популярността на Уилямс в последната година спадна, след като тя се наложи да се бори с контузии и не се бе появявала на корта.

Световната номер 1 Каролина Вожняцки продължава да не е най-популярното име в тениса, но въпреки това вече привлече не малко качествени компании, които да рекламира - Oriflame, Turkish Airlines, Compeed, Sony Ericsson и Adidas.

Спонсорите вече гледат и на Изток или иначе казано към Ли На. Тя получи подкрепа наскоро от Mercedez-Benz, изразено в 1,5 млн. долара на година. Също така и от Nike, Rolex, Spider Tech и Häagen-Dazs.

Най-успешната състезателка в последната година Ким Клайстерс продължава да не е достатъчно атрактивна за спонсорите. Тя е привлякла доста по-скромни фирми - Fila, Babolat, Citizen Watches и AA Drink.

Традиционно на добри "резултати" извън корта разчита и Ана Иванович. Сръбкинята е рекламно лице на Yonex, Rolex и Technogym. Освен това тя попадна на кориците на списания като Sports Illustrated, FHM, Cosmopolitan, Hello и много други.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини