Федерер: Трудно ще се върна на върха, но какво от това



08-08-2011 13:56 | Станко Димов

Може би най-великият тенисист за всички времена - Роджър Федерер, навърши 30 години днес. По традиция (последните 10-ина години) Маестрото празнува празника в Канада, където  се готви за участие в силния турнир „Роджърс Къп”. Спокоен, уравновесен и напълно вярващ в силите си Федерер не се страхува от времето, напротив – смята, че то работи в негова полза. Вижте какво споделя ФедЕкспрес по повод 30-ата си годишнина.


„Годините не ме плашат, предпочитам да бъда на 30 вместо на 20. Чувствам се много по-добре сега, отколкото преди 10 години. Рождените дни идват и си отиват, те са част от живота”, философски анализира швейцарецът.


Федерер, който в периода 2004-2008 спечели 5 последователни титли от US Open сподели, че подготовката му за големите турнири не се е променила. „Не правя нищо ново. Продължавам да слушам тялото си, по-мъдър съм. Имам стотици двубои зад гърба си, а те ми носят и огромен опит. Продължавам напред и се радвам на това, което имам”, коментира носителят на 16 титли от Големия шлем.


Федерер, който в момента е №3 в ранглистата на ATP непосредствено зад Новак Джокович и Рафаел Надал призна, че може повече никога да не се върна на върха. Както е известно швейцарецът има прекарани 285 седмици като №1 в света, само една по-малко от челното постижение на Пийт Сампрас.


„Да стана №1 отново е нещо, което ще се случи доста трудно. Трябва да се преборя с нещо много специално, нещо много трудно. Трябва не само да намеря най-добрата си форма, но и да я демонстрирам постоянно. Доволен съм от това, което съм постигнал. Когато бях на 20 се борех и молех за първата си титла, нямах представа как изобщо ще се развие кариерата ми в следващите години”, сподели Роджър.


„Ще продължа да мисля позитивно. Род Лейвър, Андре Агаси, Пийт Сампрас – всички те са спечелили титла от Големия шлем, след като са навършили 30 години. Техните успехи ме вдъхновят, затова просто продължавам напред”, каза още Федерер. 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини