Хърватин обърна Надал в Монреал (видео)



11-08-2011 05:52 | Николай Драгиев

Рафаел Надал претърпя изненадващо поражение във втори кръг на "Мастърс 1000" в Монреал. Испанецът загуби от хърватина Иван Додиг след 6:1, 6:7(5), 6:7(5) за над три пълни часа игра. Шокиращо в случая бе това, че Матадора дори сервира за мача в третия сет. Това е първи случай от 3 години насам, когато Надал губи в първия си мач на турнир.

Следващият съперник на Додиг ще бъде Янко Типсаревич. Сърбинът победи с 6:4, 6:7, 6:3 Фернандо Вердаско също след три часа двубой.

Надал изигра великолепен първи сет срещу Додиг, диктуваше събитията на корта, направи 14 уинъра при 3 непредизвикани грешки и лесно спечели с 6:1

Той продължи да доминира и това му донесе пробив още на старта на втория сет. Нетипично за бившия номер 1, той допусна спад в играта си и Додиг успя да изравни, а след това да поведе за 4:3. Основните проблеми на Надал бяха свързани със сервиса, който вкарваше в 41% от случаите.

Стигна се до тайбрек, в който Додиг благодарение на началния си удар, смелата игра и излизания на мрежата, успя да измъкне.

Особено странен бе третият сет. В него Надал поведе с 3:1, но Додиг пак върна този пробив. Надал се приближи още до победата, стигайки до 5:3 и сервис за мача. Немислимото пак се случи и Додиг пак се върна в мача, облагодетелстван и от грешките на Матадора. С мощния си начален удар Додиг бързо нулира пасива - 5:5.

Стигна се отново до тайбрек. Додиг стартира по-добре и взе аванс от минипробив - 2:0. Рафа запази самообладание и смяната на полетата дойде при 3:3.

Развръзката дойде при 5:5 точки. Тогава Додиг пласира ас от втори сервис и получи мачбол. Надал не вкара първи сервис, а в последвалото разиграване Додиг рискува и с бекхенд уинър затвори мача за най-голямата победа в своя живот.

Иначе в статистиката от мача почти всички показатели отчитат предимство за Надал. Той пласира 50 уинъра при 33 грешки. Додиг остана с 44 уинъра и 38 грешки. Рафа взе общо 117 точки при 106 за съперника.

Разликата в мача дойде от важните точки, в които Додиг бе по-добър и изненадващо показа по-здрави нерви от Надал. Той спаси 6 от 11 точки за пробив, което се оказа ключово. Освен това хърватинът пласира 19 аса.

Загубата е под номер 9 за Надал от 60 мача през 2011-а.

Додиг пък прави най-добрия си сезон като професионалист. По-рано през сезона той взе и първата си ATP титла - в Загреб.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини