20 тенисистки, играли на US Open идват на „Алианц къп”



08-09-2011 13:36 | Станко Димов

Точно 20 от заявените за участие на турнира „Алианц къп” тенисистки играха на продължаващото и в момента Открито първенство на Съединените щати в Ню Йорк. Това говори достатъчно за силата и авторитета на 21-ото издание на състезанието с награден фонд 100 000 долара, което започва в събота, 10 септември, с квалификациите на кортовете на ТК „Левски” в Борисовата градина.

Седем от състезателките взеха участие в основната схема. Това са Юхана Ларсон (Швеция), Матилде Йохансон и Ализе Корне (Франция), Лаура Поус-Тио и Силвия Солер-Еспиноса (Испания), Ромина Опранди и Карин Кнап (Италия).

Други 13 участваха в квалификациите на US Open. Освен Елица Костова и Сесил Каратанчева, в София пристигат още Александра Каданцу  и Елена Богдан (Румъния), Нина Братчикова (Русия), Щефани Фьогеле (Швейцария), Естрела Кабеса-Кандела, Лара Арубарена и Летисия Костас-Морейра (Испания), Шарън Фихман (Канада), Кристина Кучова и Ленка Винерова (Словакия) и Кагла Буюкакчай (Турция).

В България очакваме тенисистки, които са представителки на 23 държави от Европа, Северна и Южна Америка.

Поне четири български тенисистки ще играят в основната схема на най-голямото състезание у нас. Според класирането си в ранглистата в схемата попада втората ни ракета Елица Костова, която е №158.


С покана от организаторите ще участват Виктория Томова, Ани Вангелова и Христина Дишкова. Само едно място дели Изабелла Шиникова от влизане в основна схема, която започва официално във вторник, 13 септември.

Водачка в нея ще бъде Йохана Ларсон от Швеция, която е №60 в световната ранглиста. Много българки ще участват и в квалификациите. По ранкинг в пресявките попадат Надежда Василева, Далия Зафирова, натурализираната молдовка Алина Петраш и Елена Жечева. С „уайлд кард” ще бъдат Джулия Терзийска, Ани Цървулкова, Анжела Дишкова, Виктория Тодорова, Борислава Ботушарова и най-малката участничка в турнира – 14-годишната Радина Димитрова.

„Радваме се, че традицията на тенис турнира „Алианц къп” се запазва и сме на прага на 21-ото му издание. Ние, от Алианц България, ще продължим да подкрепяме това силно състезание, въпреки финансовата криза. Дано и тази година видим вълнуващи двубои и повече успехи на наши тенисистки”, заяви на пресконференцията Страхил Видинов, изпълнителен директор на ПОД Алианц България.

Председателят на организационния комитет на турнира Явор Цаков обясни, че най-силната българка Цветана Пиронкова първоначално се е записала за участие в „Алианц къп”, но след това сама се е снела от списъка, където е била на първо място, без да даде никакви обяснения.

Шампионката от 21-ото издание ще вземе 140 точки за световната ранглиста и 15 200 долара от наградния фонд. За финалистката остават 100 точки и чек за 8107 долара. Двете полуфиналистки в „Алианц къп” получават по 70 точки и 4433 долара.


Финалният двубой, който по предварителна програма е насрочен за 17 септември, събота, от 13.30 часа.

Билетите за турнира са на стойност 5 лева и могат да бъдат закупени на кортовете на ТК Левски в Борисовата градина от събота.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини