Сара Боевска - една бъдеща №1



12-02-2010 04:31 | Николай Драгиев

Сара Боевска. Мнозина може би не са чували това име, но хората в тенис средите със сигурност я познават добре. Тя е на 13 години и е една от най-перспективните ни млади надежди на корта. Дъщеря е на олимпийския шампион във вдигането на тежести от Сидни-2000 Гълъбин Боевски.
В понеделник тя се завърна от участие в Измит (Тур) с националния ни отбор за момичета за 14 г. в т. нар. Зимни купи. Там Сара постигна победа и загуба и помогна на тима ни да завърши на 5-о място.

В сряда преди обяд вече я намираме на покритите кортове на ТК СБС в София. Удря топката с хъс, познат ни от времето, когато баща й вдижаше щангата. Срещу нея е треньорът й Мишо Андреев, с който тя се подготвя от години.

Увлече се по тениса случайно – признава Гълъбин, докато гледа поредното занимание на дъщеря си. – С Мишо се познаваме от времето, когато Сара още не бе родена. Като дойде време да я запишем да спортува нещо, той ми предложи да му я дам, че щял да прави детска група”, допълва Боевски. Така в началото Сара ходела по 2 пъти в седмицата, но взело, че й харесало...

 „От 4 години играя тенис – споделя след края на 2-часовото занимание и самата Сара. – Исках много да спортувам нещо и си избрах тениса. Първо баща ми играеше тенис, после и брат ми и ми се искаше и аз да се пробвам. После се запалих по този спорт и започнах да искам да побеждавам все повече и повече. Сега тренирам по два пъти на ден, по два часа, като по някога оставям и след това за допълнителна физическа подготовка”.

В предстоящите два-три месеца Сара ще наблегне на подготовката и ще участва чак в края на април в ITF турнира в Пловдив при... 18-годишните. „Не ме плаши разликата във възрастта – откровена е Боевска. – Гледам да давам във всеки мач най-доброто от себе си, без да мисля срещу кого играя”.

 Въпреки студа и мизерията по зали и кортове, Сара е категорична, че всичко е до мотивацията. „Ако си мотивиран, ако имаш цел да постигнеш нещо, можеш да го направиш винаги, каквито и да са условията”, казва тя и споделя, че нейната цел е един ден да стане играч от Топ 10 на света, „по възможност първа” (!).

Докато, дай Боже, стигне до тези позиции обаче на Сара ще са й необходими още много хляб и труд, и най-вече стабилният финансов гръб на баща й. „Голям таралеж си вкарах в гащите с този тенис – признава под сурдинка Гълъбин. – Но важното е, че на Сара й харесва и иска да прогресира.”

 Докато гледа дъщеря си, бившият тежкоатлет направо гори в тренировката. Имаш чувството, че всеки момент ще извнесе Сара от корта и ще грабне ракетата на нейно място. „Сара, не може да приклекнеш и така да чакаш топката, трябва движение”, „Търси я напред тази топка”, „Удрай по-силно, де!”, са само част от съветите, които дава от страничната линия бащата. Треньорът, нали му е приятел, явно му е свикнал. Не му се сърди дори, когато отива от другата страна на мрежата и поправя позицията на Сара при началния удар.

Гледайки Гълъбин, човек си мисли, че нервите му не издържат по време на мач на дъщеря му. „Не, не е така – казва обаче той. – Тенисът е аристократичен, интелигентен спорт. На мачове гледам по-спокойно. Все пак не мога да излагам детето си. А и според мен на самото състезание човек не може нищо да промени. Всичко се прави тук, на тренировките. Тук е мястото да се намесваш и поправяш грешките”, обяснява Боевски.

Въпреки че специалистите я харесват и влагат големи надежди в нея, Гълъбин гледа да пази дъщеря си от вирване на носа. Затова, като го слуша човек от страни, ще реши, че само критикува малката тенисистка.

А Сара хванала окото и на брата на Крис Евърт – Джон, който реално върти „Тенис академия Евърт” в Бока Рейтън, Флорида. През 2009-а тя се готвела при него за известно време и сега отново има покана за 2-седмичен безплатен курс в Академията. „Ще отидем – все пак това е школа, голяма класа. А и тук тренира сама, няма в кой да се огледа, да се нахъса от изявите на други като нея”, обедава бащата.


Боевски планират да осъществят този си план през есента, непосредствено преди участието на Сара на най-силните турнири за юноши и девойки зад Океана.

Гълъбин обаче не крие, че средствата, които са се давали за неговата олимпийска подготовка, са нищо в стравнение с това, което сега той харчи за 13-годишното си момиче. „Тенисът е сериозно изваждане. Всичко сами си плащаме за разлика от други деца из Европа. Едно участие в чужбина ми излиза над 3000 евро, но без турнири не става.”

 Един тренировъчен ден на Сара означава около 100-ина лева по-малко в семейния бюджет, който през последните 2 години изхранва и третото дете в семейството. Плащат по 20 лв. на час за наем на корта и отделно такса за треньор.

Казал съм й, ще я издържам, но ако тренира съвестно и гони целите си. Само, ако я видя, че е разколебана, и ще спра. Има и по-евтини спортове за здраве”, категоричен е взискателният родител.

 Той е поставил същия ултиматум и пред сина си Пол Боевски, който тренира футбол в школата на „Левски”. 18-годишният халф е последна година при юношите (набор 1992 г.) и през лятото ще трябва да се бори да попадне в мъжкия тим на Георги Иванов-Гонзо. На всичко отгоре трябва да мисли и за завършването на средното си образование през май. И двамата Боевски учат в столичното 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов”, като Сара е частна ученичка.

Дали поне един от двамата ще достигне успехите на баща си, само бъдещото ще покаже. А то е пред тях!

 

Материалът е предоставен от колегите от Viasport.bg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини