Надал и Джокович в нова битка за световния връх



12-09-2011 12:44 | Николай Драгиев

Финалът на US Open 2011 се оказа с още по-голям залог. При победа Новак Джокович ще си гарантира завършването на годината като номер 1 в света. Не само това - той най-после ще грабне трофея в Ню Йорк, който му се изплъзва толкова години наред и след 2 загубени финала.

За Рафаел Надал залогът е не по-малко голям. Той повече отвсякога иска да си отмъсти за петте загуби от сърбина през сезона. Нещо повече - той може да стане вторият най-млад играч в историята с 11 титли от Големия шлем. При това да го направи на мястото, където всички "специалисти" считаха, че няма големи шансове да спечели титлата само преди няколко години.

С победа Джокович ще има преднина от 4310 пред Надал и това му гарантира, че ще бъде номер 1 в края на 2011-а, тъй като испанецът ще може да натрупа максимум 3500 точки.

"Това определено е най-добрата година в моята кариера до момента. Увереността ми е огромна в момента. Нямам какво да губя, когато играя по този начин," сподели Джокович.

Ноле може да стане едва шестият играч в историята с три титли в един календарен сезон от Големия шлем. Другите са Род Лейвър, Джими Конърс, Матс Виландер, Федерер на два пъти и Надал.

"Той определено е фаворит във финала. Ще опитам да променя ситуацията, но ще трябва да сторя нещо наистина специално. Трябва да покажа моята игра, побеждавал съм го преди с нея," заяви защитаващият титлата си Надал.

Испанецът води с 16:12 срещу Джокович в преките им мачове, но изостава с 5:9 на твърди кортове. В исторически план никой тенисист няма повече от 10 победи над Надал освен Джокович.

На 25 години и 100 дни Рафаел Надал може да стане вторият най-млад състезател с 11 титли от Големия шлем. Той изостава само от Бьорн Борг.

"В ключовите моменти срещу него не вярвах на 100% в това, че мога да спечеля. Именно това е големият проблем. Ако вярваш в себе си, можеш да постигнеш повече. Надявам се да променя това в понеделник.

"Ако не съм готов да го направя, ще опитам следващата година. Ще работя здраво дотогава," закани се Надал.

Иначе последният играч, който е завършвал година като номер 1 преди ерата Федерер-Надал е Анди Родик след триумфа му на US Open 2003-а.

Финалната битка Джокович-Надал е днес от 23,00 часа българско време в Ню Йорк.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини