Ричард Уилямс: Не вярвам в силата на разговорите



20-09-2011 13:57 | Николай Драгиев

И докато едната от сестрите Уилямс е на път да се върне на световния връх в тениса, другата получи тежка диагноза и изглежда е в залеза на своята кариера. Как обаче гледа на развитието на своите дъщери един от най-харизматичните хора в световния тенис - Ричард Уилямс?

Какво прави Серина Уилямс толкова по-добра от другите?
Тя ненавижда загубите. Мрази да губи мачове. Тя трябва да продължи да работи в този дух.

Кога забелязахте тази част от характера й?
Още, когато бе малка, на около 7 години. А може би и вече на 8. Още тогава забелязвах, че от всичко най-много мрази да не печели мачовете си.

Бяхте казали, че Серина твърде много се безпокои за проблемите в играта си. Действително ли смятате така?
Да. Когато сте обсебени от една идея е трудно да се чувствате спокойни. Смятам, че и Шарапова има подобен проблем. По мое мнение Шарапова е една от най-великите тенисистки в света, но и при двете със Серина виждам такава тенденция. Когато играта им не се получава, вместо да мислят по-малко за проблемите, те правят точно обратното.

Серина иска буквално всяка топка да влиза в корта, а когато това не стане, започва да се ядосва. Ако тя престане да се ядосва за всяка точка и бъде по-спокойна, това ще бъде чудесно. Може да се притеснява в 70-80% от точките, а в останалите може да ги отиграва за удоволствие и без напрежение.

Разговаряте доста малко с тях по време на тренировките...
На тренировките, ние със Серина практически не говорим. Малко са странни отношенията ни. Почти нищо не си казваме. Ако искам да направи дадено упражнение, просто й го показвам с движение. Наистина общуваме малко.



Рафаел Надал написа в своята автобиография, че най-много предпочита разговорите със своя треньор Тони Надал, докато са в колата.

Не. Същото е и с Винъс. Не вярвам, че треньорските беседи могат да са от голяма полза, тъй като когато излязат на корта, състезателките трябва да се справят сами. Каквото и да кажа на дъщерите ми, когато са на корта ще го забравят до 5 минути. Не вярвам в силата на разговорите.

Казвате, че Серина играе по-добре, отколкото преди травмата?

По мое мнение е по-добра.

Гледали сте Щефи Граф, Мартина Навратилова. По ваше мнение, коя от трите е най-добра?
Ако съм честен, в момента Серина не е "в тяхната лига". Чувал съм много хора да говорят, че Серина е по-добра от тях, но те просто са в различни ери. Щефи и Мартина вече не играят. Ако Серина се бе появила по тяхно време, вероятно те щяха да я побеждават. По принцип не обичам подобни сравнения. Може и да не съм прав, но това е мое мнение.

Не смятате ли, че Серина има по-добър сервис и е по-бърза на корта?
Граф доказа какво може. Серина продължава да се доказва. Не можем да отнемем славата на Щефи Граф и Мартина Навратилова. Те бяха велики. Сервисът на Серина е един от най-добрите в историята.

Какво почувствахте, след като разбрахте, че Винъс страда от синдром на Сьогрен?
Никога не бях чувал за подобна болест, докато не се случи с Винъс. Взех своя iPad и потърсих информация в интернет. Общувах с лекари и научих много. Смятам, че Винъс ще се завърне. Дори и да не стане така, тя даде много на тениса и на себе си.

Кои са най-хубавите мачове в кариерата на Винъс?
В юношеските години. Те бяха най-интересни. Тя играеше с ракета Wilson Hammer и буквално громеше всички. Тогава й дадох друга ракета, с която не можеше да удря толкова силно. Смятах, че тя се е привързала твърде много към нея.

Успяхте да предскажете, че двете ще станат номер 1, как ви се отдаде?
Просто се надявах, че ще стане така.

Какво си помислихте, след като Серина получи едва 28-и номер при поставените за US Open 2011?
Разберете, аз наистина мислех, че Серина можеше да умре преди няколко месеца. Така че за мен няма значение дори и да загуби всички мачове на "нула".

Какво почувствахте, когато разбрахте, че тя има толкова сериозно заболяване?
Не знам. Пътувах със самолет и имах доста време да мисля. В началото обвинявах тениса за всичко. Ако не играеше тенис, вероятно нямаше да се стигне дотук. След като я видях дори и не знаех, какво да й кажа.

Но вие се радвате, че вашите дъщери избраха тениса?

Да. Без всякакво съмнение.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини