Мариан Вайда: Не съм вярвал, че Новак може да бъде толкова доминиращ (видео)



20-09-2011 19:15 | Николай Драгиев

В пространно интервю треньорът на Новак Джокович Мариан Вайда разкрива, че не си е помислял че неговият възпитаник може да направи толкова успешна 2011-а.

Вайда споделя още, че в началото на тяхното сътрудничество не е искал да работи с Новак, тъй като не го е познавал, но по стечение на обстоятелствата това се е случило.

Треньорът отчита, че Роджър Федерер е най-трудният съперник на Ноле, тъй като играе много разнообразно и бързо.

"Никога не съм стигал четвъртфинал в турнир от Големия шлем, никога не съм бил толкова успешен като Новак," споделя Вайда, който е доволен от резултатите си като треньор и с други тенисисти като Карл Кучера и Доминик Хърбати.

Вайда разкрива и любопитна подробност от запознанството си с Новак Джокович. Той не е искал да става треньор на сърбина в началото, тъй като не го е познавал, но е отишъл на среща с него заради дъщеря си. Тя е искала да разгледа Париж, където е било уреченото място.

"Преди година не съм вярвал, че Новак може да стане толкова доминиращ. Да, знаех, че има потенциал един ден да бъде номер 1, а той вярваше дори повече.

"Ако говорим за година назад той далеч не бе толкова добър. Имаше проблеми със сервиса. Работата с Тод Мартин бе контрапродуктивна. Беше труден период," разкрива Вайда.

"След загубите от Мелцер на "Ролан Гарос" и от Бердих на Уимбълдън през 2010-а, той осъзна, че трябва да стане по-добър. Тогава доминацията на Федерер и Надал бе много сериозна. Те печелеха почти всички турнири от Големия шлем."

"Започна от подобрението на сервиса и оттам намери играта си. Той винаги е бил много добър и е бил в състояние да надиграва най-добрите в света. Също така бе нужно да стане по-агресивен от форхенд. Много е талантлив и бързо възприема моите съвети," заявява още Вайда.

Коя е най-силната страна в играта му?

"Ретурът на Новак е дар от Бога. Това е невероятен удар в неговия арсенал. Той може да вкара в корта всяка топка. Определено е най-силното му оръжие. Сега Новак е много по-завършен играч."

Вайда признава, че Роджър Федерер създава изключителни проблеми на Новак с разнообразната си игра. "Определено Федерер с неговата вариативност е труден за Новак. Играта му е много бърза."

Наставникът на световния номер 1 признава, че е бил спокоен в четвъртия сет на финала на US Open, тъй като е видял че и Надал е много уморен. "Казах си "не сега", когато видях проблемите му с гърба. Надал игра невероятно в тайбрека. Казах си, че ако Рафа продължи да играе така, ще бъде много трудно. Надявах се, че Ноле ще се вдигне, тъй като видях, че и Надал е уморен."

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини