Навратилова: Това е лудост, никой не печели от този календар



22-09-2011 12:57 | Николай Драгиев

Легендарната Мартина Навратилова подкрепи топ играчит при мъжете, които изразиха недоволство от тенис календара. Тя смята, че в днешни дни състезателите са подложени на много по-изтощително натоварване и са прави да протестират.

Самата Навратилова разкрива, че самата тя е се е оплаквала от продължителността на сезона преди 25 години и от тогава малко се е променило.

"Съвсем естествено е, че тенисистите искат да играят. Затова тренират всеки ден. Но, ако те усещат, че не могат да контролират какво се случва с техните кариери...

"Аз се оплаквах от календара още преди 25 години. Все пак при жените програмата е с около месец по-кратка от тази при мъжете. Сега особено с Davis Cup, някои от мъжете приключват сезона през декември. Това е просто несъстоятелно," смята Навратилова.

"В днешно време играчите пътуват много повече. Графикът е разпръснат по различни точки в света. Те играят повече на твърди кортове, с метални ракети, всеки удря по-здраво и всичко това се отразява на тялото.

"Когато играч в изключителна форма като Надал буквално е изтощен на US Open, това говори много. Тези играчи имат едно тяло, една кариера и искат да постигнат максимално много," анализира ситуацията Навратилова.

Легендата на световния тенис счита за правилно играчите да се обединят и да се противопоставят на ръководителите в играта.

"Оплакванията срещу календара са от доста време и нищо не се е променило. Тенисът е единственият спорт, в който на практика няма период, в който не се играе. Дори мъжете да не играят за Davis Cup, то те имат едва 4 седмици за почивка през декември.

"Това е лудост. И се случва година след година. Ако продължава, то неминуемо кариерите на играчите ще бъдат по-кратки. Няма как да играеш добре, ако имаш травми. Никой не печели при този сценарий," категорична е Навратилова, която и след 40-ата си годишнина продължаваше да играе на професионално ниво.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини