Мартина Хингис: Липсва ми чувството да съм най-добра



22-09-2011 18:06 | Николай Драгиев

Финесът винаги е бил най-отличителната черта на Мартина Хингис на корта. Сега, когато вече не се състезава професионално, швейцарката има нова страст и отново може да вложи тази силна своя черта. Тя е основният дизайнер на спортна екипировка.

Тенис екипировката с името на Хингис носи името Tonic Tennis by Martina Hingis и ще се появи официално през март 2012-а.

Хингис обяснява своя поглед върху важността на външния вид на корта така: "Когато играеш тенис, искаш да се чувстваш добре. Искаш да се чувстваш като истинска жена и че дрехите няма да те провалят. Мисля че моята линия е универсална и комфортна".

Хингис отговаря и на няколко въпроса пред Tennis.com, в които разказва някои свои спомени и сравнява своя сезон през 1997-а с този на Новак Джокович. Тогава тя печели 75 мача при 5 загуби. 3 от 4 турнира от Големия шлем също прибавя към колекцията си.

"Това, което ми липсва, е моментът когато държиш трофей от Големия шлем и знаеш, че си най-добрият в света. Тогава един състезател се чувства най-щастлив. Тези моменти ти липсват, но ти знаеш, че всяка една спечелена точка през тези години, ти е коствала много труд, много тренировки. Никога не можеш да забравиш колко лишения си имал, за да стигнеш дотук."


Годината на Новак Джокович сякаш напомня на твоята невероятна 1997-а. Виждаш ли прилики, когато наблюдаваш представянето на Джокович?

Хингис: В тези моменти се чувстваш недостижим. Излизаш на корта и дори през ума не ти минава, че може да го напуснеш със загуба. В съзнанието ти няма място за подобна мисъл. Играеш освободено и всичко се развива както ти се иска. Понякога дори имаш доста късмет, просто защото се чувстваш уверен. Това, което прави Новак е невероятно, наистина невероятно. Гледам го и не мога да повярвам.

Виждали сме Роджър да прави подобни неща на корта преди, но като цяло това се случва много, много рядко в историята. Нужно е да бъдеш търпелив и уверен, за да изчакаш точния момент. Може би това липсваше на Новак преди - не беше достатъчно търпелив. Той се поучи и ето защо е толкова успешен.

Моника Селеш бе заявила, че ти си най-добрият играч, срещу когото се е изправяла и винаги мислиш с 1-2 удара напред на корта. Как оценяваш това умение - дали е истинкт или си надарена с висока тенис интелигентност?

Хингис: Мисля че, когато познаваш силните страни на твоя опонент, ти знаеш точно какво обича да прилага на корта и какво не. Трябва да намериш начин да се противопоставиш на силните му страни и така да изградиш своята стратегия. В повечето ситуации ти знаеш кой е любимият им удар и какво е най-вероятно да приложат на корта. Щом знаеш това, можеш да има противодействаш.

От всички твои съперници, кой беше най-трудният? Кой успяваше да извади най-доброто от твоята игра?

Хингис: Обичах да играя срещу Винъс. Винаги показвахме най-доброто от нашата игра. Серина пък бе една от малкото състезателки, срещу която нямам положителен баланс (Серина води 7:6). Направихме някои страхотни мачове. Линдзи Девънпорт също е една от тях. В началото я побеждавах, но после тя започна да печели, въпреки че е няколко години по-възрастна. Бих казал, че най-трудните съперници за мен бяха тези с мощен начален удар и които могат да завършат разиграването от първия удар. Не обичах да играя срещу тях. Трябва да си на 100% през цялото време, за да се справиш с тях.

Млади състезателки като Каролина Вожняцки и Агниешка Радванска отбелязват, че са повлияни до голяма степен от твоята игра. Когато наблюдаваш новите тенисистки, включително Петра Квитова и Виктория Азаренка, коя харесваш най-много и според теб ще има дългосрочен успех?

Хингис: Определено Квитова. Обичам нейната игра. Тя ми напомня Петър Корда, който също играеше с лява ръка. Дори и в напечени ситуации, Квитова може да продуцира невероятни удари, просто защото знае какво прави. Харесва ми, че толкова млада тя има такова познание за играта. Това липсва на повечето момичета днес.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини