Тони Надал: Вярвам, че Рафаел ще се справи с Джокович



06-10-2011 14:47 | Николай Драгиев

Треньорът на Рафаел Надал Тони призна, че финалът на US Open му е дал надежда, че неговият възпитаник може да се пребори със световния номер 1 Новак Джокович.

"Сезонът за Рафа е позитивен, макар да загуби толкова финали. Очевидно е, че можем да контролираме каквото зависи от нас, но не и съперниците," обясни Тони Надал, визирайки формата през 2011-а на Новак Джокович.

"Джокович е там, където се намира, защото тотално заслужава това. Също е вярно, че за да си много добър и най-добрият в света трябва да имаш и малко късмет на своя страна. Например, на US Open Джокович бе на път да загуби от Федерер. Ако играехме на финала с Федерер можехме и да спечелим. Може би подобни сметки не са правилни, но е нужно човек да има малко късмет," анализира още Тони Надал пред "Ел Мундо Депортиво".

"Въпреки загубата на US Open, начинът по който Рафаел реагира в третия сет ми дава надежда. Не знам обаче какво ще се случи на следващите турнири. Винаги може да го победи."

Тони Надал категорично не смята, че Джокович се е превърнал за Рафа в това, което е испанецът за Роджър Федерер. Според статистиката обаче именно Новак Джокович е най-трудният исторически съперник на Надал. Никой друг няма повече от 10 победи над Матадора.

"Не, няма такова нещо. Истината е, че Джокович е доста пред всички в момента. Когато Федерер печелеше срещу Надал, тогава той бе най-добър в света. Сега Джокович е в тази позиция. Дано не продължи завинаги, но това е нормален процес. Рафаел има нужда да промени своя подход към мачовете с Джокович. Не толкова като игра, а по-скоро в психологически план."

Тони Надал разкри, че в щаба на Рафа са анализирали всички загуби от Джокович. Ето и неговия анализ:

"Ако анализираме шестте мача с Джокович ще видим следното: в Индиън Уелс Рафаел бе по-добър в първия сет, а след това играта му не потръгна. В Маями също бе много близо до победата, на 2 точки. В Мадрид Джокович бе по-добър, а това се отрази на играта на Рафаел в Рим. В останалите мачове Рафаел беше твърде нервен. Това се видя и в първите два сета на финалите на US Open и Уимбълдън. Убеден съм, че това може да се промени."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини