Цонга срещу Дел Потро в спор за титла и място в Лондон



29-10-2011 16:34 | Станко Димов

Хуан Мартин Дел Потро и Жо-Вилфред Цонга са финалистите на на турнира в зала във Виена.

В епичен сблъсък аржентинецът победи с 6:3, 3:6, 6:4 Кевин Андерсън, като по този начин си гарантира място в утрешния финал. Двубоят между двамата продължи повече от два часа и както се очакваше бе истинска епопея на асове – цели 35 (18 за Дел Потро).

 

Любопитното е, че това беше втори мач между двамата. Първият бе на турнира в Делрей Бийч в началото на сезона, когато аржентинецът се наложи с 2:0 сета, а в последствие спечели турнира.


Съперникът на Дел По в неделния финал ще бъде Жо-Вилфред Цонга. От началото на сезона Дел Потро има 2 финала, които впоследствие спечели (Делрей Бийч и Ещорил).


Дел Потро изигра първи сет „като по учебник”. Аржентинецът показа начален, достоен за завиждане и от най-добрите състезатели в този аспект. За целия сет Дел По загуби едва 2 точки в своите геймове, като гарнира постижението с впечатляващите 7 аса. При подобни показатели бе ясно, че един единствен пробив ще се оказа достатъчен на аржентинеца да поведе в резултата. Точно това и се случи.


Картината на корта се промени значително след почивката. Дел Потро загуби голяма част от сигурността си в своите геймове и логично точките за пробив не закъсняха. Двамата си размениха по един такъв, но в осмия гейм Андерсън отново се справи с подаването на съперника, повеждайки с 5:3, след което затвори сета. 


В заключителния трети сет двамата сравнително лесно взимаха подаванията си, а при 5:4 Дел Потро осъществи решителния пробив, с който си гарантира място на финал.

В другия полуфинал Цонга победи Даниел Брандс с 6:2, 7:6. Французинът изостава с 0:3 в мачовете си срещу Дел Потро. "Никога не съм го побеждавал и това е голямо предизвикателство за мен. Трябва да покажа най-доброто от играта ми срещу него," заяви французинът.

Именно Цонга в момента заема последното място, което дава право на участие на финалния турнир в Лондон и Дел Потро ще трябва да победи, ако иска да запази шансове.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини