21-годишен нанесе четвърта загуба на Джокович през 2011-а



05-11-2011 18:00 | Николай Драгиев

Финал между Новак Джокович и Роджър Федерер в Базел няма да има. Подобна възможност вече не съществува, след като най-добрият японски тенисист в историята - 21-годишният Кей Нишикори, победи световния номер 1 след 2:6, 7:6, 6:0 за два часа и 15 минути игра.

Това бе едва четвърта загуба за Новак Джокович през 2011-а и втора в изцяло завършен двубой. Японският тенис пък има още един повод за гордост - Кей Нишикори стана първият представител на своята страна с победа над действащ номер 1.

В течение на срещата и двамата състезатели получиха медицинска помощ.

Трябва да се отбележи, че Джокович бе далеч от най-доброто си физическо състояние и в течение на срещата отново се оплака от болка в дясното рамо. Практически той не можеше да бъде ефективен при ударите си от форхенд и при сервис.

Развитието на срещата по нищо не подсказваше, че може да се стигне до подобен сензационен завършек. Джокович спечели лесно първия сет с 6:2. Той обърна от 2:4 до 5:4 в своя полза и втория сет. Нещо повече - той бе на две точки от победата при 5:4 и сервис на Нишикори и 0:30. Японецът докара нещата до тайбрек, където също стартира с 0:2 точки. Той се измъкна и от тази ситуацията, за да спечели със 7:4 точки.

В третия сет Нишикори проби още в началото и Джокович сам отписа мача. Той започна да прави множество непредизвикани грешки от форхенд, знаейки че няма как да обърне ситуацията в своя полза.

Колкото до Кей Нишикори - японецът спокойно може да бъде обявен за най-прогресиращият младок през 2011-а. Той тръгна през годината при позиция около топ 100, а вече е в топ 30. За последните шест седмици той игра 3 полуфинала.

В момента Нишикори ползва като консултат бившия треньор на Андре Агаси и Анди Мъри Брад Гилбърт и резултатите вече са видими.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини