Зелена светлина за синия клей



29-11-2011 21:31 | Станко Димов

„Синята” идея за турнира от „Мастърс” сериите в Мадрид получи „зелена” светлина. От ръководството на ATP и WTA и позволиха на собственика на турнира Йон Цириак да осъществи идеята си и да смени цвета на настилката. Т.е. от следващия сезон в Мадрид ще се играе на син клей, теза, която бе лансирана още преди няколко седмици.


„Нашият турнир е сравнително млад, за последните години претърпя доста промени. Първо сменихме момчетата за подаването на топките, после променихме и дома на надпреварата, за да бъде по-удобно на зрителите. Сега правим нова промяна, която показва стремежа ни към развитие и просперитет”, коментира Йон Цириак.


Иновационното предложение на милиардера ще има изпитателен срок от една година и има за цел да облагодетелства телевизионните зрители (бел. ред. синият цвят на корта е по-приятен за възприемане от човешкото око и не дразни, за разлика от червения. Поради тази причина в САЩ залагат основно на сини кортове, особено в големите турнир). 


Директорът на турнира Маноло Сантана, на когото е кръстен и централния корт също изрази задоволство от вота на доверие. „Ние просто искаме да улесним мониторинга на играта, да бъде по-лесно на зрителите по целия свят, които наблюдават срещите в Мадрид. Истината е, че конкуренцията е жестока и сме длъжни да направим най-доброто в полза на зрителя”, каза Сантана.


Като всичко ново, така и синият клей получи изключително разнородни мнения. Двамата големи в световния тенис за последното десетилетие – Роджър Федерер и Рафаел Надал меко казано не приветстваха идеята добре, като испанецът дори я определи като „лудост и позор”.


Така през сезон 2012 ще стане свидетели на революционна промяна. В сезона на клей в Европа, „Мастърс 1000” турнирите в Монте Карло и Рим ще запазят „дразнещия” си червен клей, също както и „Ролан Гарос”. Клеят, както и целият турнир в Мадрид обаче ще бъде съвсем различен. Очакваме с интерес реакциите на тенисистите, особено на Рафаел Надал, чиято кариера нямаше да е същата без любимия червен клей.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини