Работата с краката е ключова за успеха на големите в тениса



08-12-2011 17:01 | Николай Драгиев

Онова, което отличава топ тенисистите от по-посредствените такива е работата с краката и движението по корта, споделя пред сайта на ATP директорът на отдела по спортна медицина към асоциацията на професионалните тенисисти Тод Елънбекер.

Великолепните тенис резултати напоследък на играчи като Давид Ферер не се никак случайни, имайки предвид превъзходната работа с крака на испанеца. Стилът на Ферер се отличава с бързи, ситни стъпки, които му позволяват да достигне на пръв поглед невъзможни топки.

„Работата с краката определя цялостния начин на игра на тенисиста. Тенисът включва много движение и играчите трябва да намерят начин да се позиционират оптимално на корта”, споделя Елънбекер.

„Най-добрите играчи успяват да изпълнят голям брой от ударите си подготвени и в позиция на баланс на тялото. Добрата игра с крака позволява на играчите да се позиционират по такъв начин, че да направят най-ефективния възможен удар”, продължава Елънбекер.

Докато стъпките по корта на Давид Ферер са бързи и ситни, то стилът на друг тенисист с превъзходно движение по корта, Роджър Федерер, е малко по-различен. При Федерер има леко забавяне в началото, но след това се придвижва към топката с лекотата на балетист.

Федерер показа великолепна форма, включително и страхотна игра с краката, на финалния Мастърс на ATP в Лондон, където заслужено вдигна трофея. Повечето тенис прогнози сочат швейцареца за един от основните претенденти за титлата на предстоящото Открито първенство на Австралия през януари.

„Тенисът е като билярда. Професионалните играчи в билярда правят удар, мислейки за следващите си 4-5 удара. При тенисистите е същото. Те удрят топката, но вече мислят за позиционирането си за следващия удар”, завършва Тод Елънбекер.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини