Борис Бекер: Компютрите не са виновни, че нямаме шампиони



16-12-2011 18:32 | Николай Драгиев

В последните години тенис легендата Борис Бекер стана по-известен с изявите си в покер турнири. Все пак трикратният шампион на "Уимбълдън" следи отблизо и тениса.


- Г-н Бекер, ако сега трябваше да започвате със спорта, какво щяхте да изберете - тениса или покера?
- Със сигурност щях да играя покер. Аз съм страстен покер играч. Но нека бъдем ясни - не мога да се нарека професионалист в покера, защото не съм играл достатъчно. Но сигурно щях да играя и тенис.

- Напоследък все по-често се говори, че заради многото развлечения младите не спортуват. Как гледате на това?
- Абсолютно съм съгласен. По-рано децата играеха повече навън и бяха запознати с повече спортове, отколкото сега, в ерата на интернет и компютърните игри. Но новите медии също имат принос за това. Ако човек прочете интервю на някой от немските национали по футбол, ще види, че в свободното си време и те играят Плейстейшън. Сигурно и аз да бях на 20 г. днес, щях да правя същото в свободното си време. Не игрите на Плейстейшън са виновни, че нямаме немски шампион на "Уимбълдън".

- Доста сте категоричен. Можете ли да разберете защо хората все още гледат на покера като игра на шанс?
-    Не. От много години се опитвам да обясня на хората, че покерът е игра на умения макар че човек винаги се нуждае от малко късмет. Но човек има нужда от него в почти всеки спорт.

-    Веднъж казахте, че покерът ви връща във времето, в което сте били на 25 г. Може ли да е оръжието ви срещу остаряването?
- Нямам проблеми да съм на 44 г. Но покерът ми напомня много за живота като 25-годи-шен. Всяка седмица в различни хотели, с хора от моето поколение, с хора като мен. Прекарваме по цял ден заедно. Преди беше тенис, сега е покер.

- Имали ли сте безсънни нощи след определени ситуации?
- Абсолютно. Ако някой прави нещо със страст, със сигурност играе с емоция. Ако съм загубил по глупав начин, няма да мога да спя може и цяла нощ. Случва се понякога.

- Ще ви кажа един цитат: "Борис Бекер ходи на много ваканции и играе покер. Той може да помогне на немския тенис, вместо да говори лоши неща в 8 от 10 интервюта!" Знаете ли кой говори така?
- Не. Ще ми помогнете ли?

- Филип Пецчнер (немски тенисист - б.а.).
- Да, разбирам. Познавам добре Филип и го харесвам. Как да отговоря на това? Трябва ли да му се обадя и да го питам дали иска да обядваме утре и дали трябва да го науча как да бие бекхенд?!

- Какво още?
- Той може би е най-големият талант, който Германия има в момента. Момчето е на 26 и играе на световно ниво, но само на двойки, не и на сингъл. Защо е така, е мистерия не само за мен, но и за всички, които се интересуват от немския тенис. Сигурно си има своите причини. Той никога не се е посъветвал с мен.

- Притесняват ли ви подобни критики?
- Тук има две важни неща. Първо - със сигурност предпочитам да ходя на повече ваканции. Жена ми ще бъде доволна. Второ винаги съм се опитвал да помагам на немския тенис и като играч, и като ръководител. Но всичко това се случи преди неговото време. Може би той не помни какво съм направил.

- Наскоро обещахте много за женския тенис в Германия. Може ли да има немска шампионка в турнир от Големия шлем?
-    Ще бъде хубаво. Няма да се изненадам, ако Андреа Петкович или Забине Лизицки стигнат не само полуфинал или финал, но и спечелят турнир от Големия шлем. Имаме група от 4 момичета, които работят здраво и могат да поднесат сензации.

-  Колко важни са жените за немския тенис?
-  Забелязах, че в Германия тенисът отново е в устата на всеки. Всеки се радва на успехите на жените и пита къде са мъжете. Немският тенис отново спечели внимание, медиите пишат и говорят за него и през 2012 г. може да видим ренесанса на тениса в Германия.

-  С какво жените изпреварват мъжете?
- Основното нещо за тях е да покажат най-добрата си игра в Големия шлем. И това е голямата разлика с мъжете.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини