Джокерът е печелившата карта в тениса



23-12-2011 20:17 | Йордан Божинов

2011-а най-после разчупи двуполюсния модел в света на мъжкия тенис. Джокерът се оказа печелившата карта на корта. Три титли от Големия шлем, пет от сериите Мастърс-1000. 70 спечелени мача в рамките на сезона, 41 от които последователни.

Все статистики, които изглеждаха непостижими. Застинали във времето на динозаврите Конърс и МакЕнроу и прашасали за вечни времена. Но при всичките рекорди Новак Джокович остави една все още голяма въпросителна: колко висока е цената на успеха му?

Подобно на Надал през 2010-а резервоарът на Ноле стигна за осем месеца. Оттам-нататък дойдоха контузиите и лъжичката катран в иначе препълнената каца мед. Обяснението изглежда просто – Джокович игра практически без почивка в продължение на 20 месеца. Но това ли е единствената причина за грандиозния срив, ще покаже януари.

По стандартите си Рафаел Надал изпраща една не особено задоволителна година. Почти задължителната титла от Големия шлем е факт, въпреки че не дойде там, където отзвукът щеше да е най-голям – в Мелбърн.

„Матадорът” обаче вкуси от лекарството, с което трови легионите на Федерер години наред. За Надал понятието „комплекс” не съществуваше. Поне докато Джокович не му зашлеви шест шамара поред. Как се излиза от този кошмар науката все още не е открила метод.

 

Ако сезонът траеше девет месеца отговорът на въпроса „Свършено ли е с Федерер?”, щеше да е категорично „да”. Октомври и ноември обаче даде надежда на последователите му, че сили за един последен щурм все пак са останали.

 

Погледнато строго Федерер налетя на шампиона в три от турнирите от Големия шлем. Но погледнато реалистично Фед няма да се подмлади. А роботизацията в днешни дни съкращава времето за реакция при всеки един удар и все повече изтиква гениалността и творчеството извън корта.


За Мъри 2011-а можеше да бъде годината на Пробива. Вместо това се превърна в годината, която затвърди Съмнението. Че Великобритания може и не види в негово лице избрания да сложи край на сушата в Големия шлем. Мъри стигна финалния уикенд във всеки от турнирите в четворката, но за пореден път показа неумение да бие хората пред него в мач с голям залог.

Както вървят нещата Мъри ще бъде шампион в Шлема единствено, ако група снегорини разчистят схемата. Нещо, което от „Ролан Гарос”`2004 не се е случвало.

Йордан Божинов, Eurosport, специално за Tennis24.bg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини