Новак Джокович срещу историята през 2012



26-12-2011 00:01 | Николай Драгиев

Стив Тайнър, Tennis.com

Всички знаем, че постигането на календарен "Голям шлем" е Светият граал в мъжкия тенис. Това толкова рядко осъществявано постижение се е случвало едва веднъж в Откритата ера на тенис. От този успех на Род Лейвър са минали 42 години и от тогава, спечелването на 3 от 4-те турнира в Големия шлем, е истински белег за класа. В последните 40 години, това е постигано 6 пъти от 5 различни състезатели, а за последно, разбира се, от Новак Джокович през 2011-а.

Сега въпросът е дали Джокович ще може да задържи това темпо в турнирите от Големия шлем през 2012-а. Ако погледнем в историята като ориентир, то това ще бъде изключително трудно за него. Само един от последните 4 души постигали подобен успех в една година, е успял да повтори. Двама пък са завършили без нито една титла на следващата година. Коя посока е най-вероятно да последва Джокович?

Последните двама с по три титли от Шлема, са Роджър Федерер и Рафаел Надал. Ако Джокович търси пример за вдъхновение, то трябва последва Федерер. След първия си подобен успех, 2004, той постига 81 победи от 85 мача на следващия сезон. При втория случай, когато Федерер взима три титли накуп, 2006, той повтаря това и на следващата 2007, независимо от присъствието на Надал. Това е стандартът, който Джокович трябва да гони през 2012.

Дали Джокович може да бъде следващият доминиращ шампион като Федерер? Серия 81:4 е твърде много; та подобно постижение е по-добро дори от този сезон за Джокович. При това той трябва да го постигне в присъствието и на Федерер, и на Надал. Като цяло не виждам как Джокович ще може да повтори 4-те години на доминация на Федерер.

В крайна сметка, Надал, който спечели 3 трофея от ГШ през 2010, не успя да повтори успеха си главно заради Джокович. Надал бе не по-малко добър през 2011-а, но Джокович спечели титлите на Уимбълдън и US Open.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини