Тенисът – семейният бизнес на Дойчеви



03-01-2012 17:41 | Николай Драгиев

Двама братя от Стара Загора се мъчат да пробият в спорт, в който дори няма нормален клуб в техния град. Илиян и Никола Дойчеви се занимават активно с тенис на маса, макар дори да нямат постоянен треньор.

ТРЕНЬОРИТЕ
Големият Илиян (12,5 г.) започнал с тениса на маса преди 2 години, а по-малкият Никола (10, на снимката вляво), половин година след това. Баща им смята, че първата половин година за тях обаче била загубена. Причината е в това, че тогавашният треньор в старозагорския клуб Милко Геков не успял да задържи първоначалния им ентусиазъм. Самият той събрал доста дечица, но не влагал особени усилия да ги обучава. Това принуждава бащата Иван Дойчев да вземе нещата в свои ръце. Той оборудвал свое помещение като спортна зала. Закупил две тенис маси, робот и започнал да вика бившия състезател Ангел Лявата ръка, както всички го знаят, да провежда самостоятелни занимания с двамата му сина. Таткото признава, че тенисът на маса се е превърнал в семейно хоби, което обаче излиза доста скъпо на Дойчеви. Засега семейният бизнес с търговия на бебешки и детски стоки успява да се справя с тренировките и участията на децата по турнири в България, но ако нещата станат по-сериозни, със сигурност няма да е така.

ОБОРУДВАНЕТО

Дойчев е доволен, че е закупил качествени маси от европейско ниво на приемливата цена от 1100 лв. едната. Роботът излязъл 2200 лв., но най-сериозният разход се явява честата смяна на гумите на ракетите. При по-напредналите в тренировките те трябва да се подменят на всеки 3 месеца, а за да се облепят и от двете страни ракетите, трябват по 130-140 лв.

КЛУБОВЕТЕ
За да могат да участват в републиканските шампионати, Илиян и Никола трябва да имат картотека. Тъй като обаче на практика в Стара Загора работещ с подрастващи клуб няма, затова двамата се състезават за отбори от различни градове. Илиян е състезател на пловдивския Марица-Фест, а Никола – на клуба от Панагюрище. Момчетата са доволни, че още с отиването си в тези клубове, получили състезателни екипи, каквито в родния си град никой не им дал.
И двамата братя – Илиян и Никола спечелиха сребърни медали от коледния турнир „Млади звезди” в София. За малкия това бе 4-о състезание, в което излиза амбициран да се бори за отличията и първо, в което е броен сред фаворитите. Баткото има зад гърба си повече участия.

БАЩАТА - МОТОР
Покрай синовете си и Иван Дойчев се запалва по тениса на маса. Опитва се да им бъде спаринг партньор в тренировките, а често трябва да влиза в ролята и на треньор по турнирите, тъй като Ангел не пътува с тях. Той обаче признава, че вече му е трудно с тези ангажименти – първо, децата са напреднали доста, а той от работа няма време за тренировки, и второ – Илиян вече проявява характер и не слуша много съветите му по време на турнирите. С малкия нещата все още се получават, дори той слуша само бащините напътствия.

„Макар да съм самоук и да не претендирам да съм специалист, аз все още познавам най-добре Никола и като възможности, и като психика”, споделя Иван Дойчев. Според него „проблемът” при Никола е, че още е малък и дори често плаче при загуба. На Илиян пък все още му липсва необходимото самочувствие. Иначе, като ги гледат как играят, специалистите са на мнение, че са добре в техническо отношение, научени са на правилна игра. „Смятаме, че това е правилния път – може да падат, но е по-добре да се научат да играят правилно”, категоричен е бащата.

Пълния материал четете на Viasport.bg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини