Анакон сравни Федерер със Сампрас



13-01-2012 12:52 | Станко Димов

Треньорът на Роджър Федерер Пол Анакон коментира, че швейцарецът продължава да има несравнима страст към играта,  въпреки 16-те титли от Големия шлем и 15-ия сезон, в който той ще се състезава като професионалист.

Американецът е един от най-уважаваните треньори, като в миналото е работил с Пийт Сампрас (1996-2002), Тим Хенман (2003-2007) и др. Запитан за сравнение между двама от най-великите тенисисти в историята Сампрас и Федерер, Анакон каза, че това е все едно да сравниш ябълка с портокал.

„Най-невероятното нещо, което видях в Роджър е това, че на 30 години неговата енергия и отдаденост към тениса, са на страхотна висота.

"Пийт е друг човек. Той е много по-интровертен и на 30 години беше малко уморен. Не говоря за физическа умора, а по-скоро за психическа. Тези момчета са атлети на най-високо ниво, които пътуват по света по 30-40 седмици годишно”, коментира Анакон.

„Аз съм късметлия, защото в кариерата си съм имал възможността да работя с Роджър, Пийт и Тим – трима велики тенисисти, но по-важното – три страхотни момчета”, каза още Анакон.

„Като цяло мисля, че една от грешките на треньорите е, че опитват младите играчи да подражават на Федерер, Сампрас, Уилямс, МакЕнроу, Род Лейвър...на хора, които са уникални.

Това е много трудно, защото с времето всичко се променя. Не само самата игра, но и условията на корта, продължителността на календара, физическото състояние и т.н.”, сподели още специалистът, който пътува около 25-30 седмици годишно с Федерер.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини