17-годишният Томич води Австралия за Купа "Дейвис", чупи рекорд



17-годишният Томич води Австралия за Купа "Дейвис", чупи рекорд
Свързани турнири
Свързани играчи
23-02-2010 16:15 | Николай Драгиев

Бърнард Томич е на път да стане най-младият състезател на Австралия в Купа "Дейвис", след като бе избран от капитана Джон Фицджералд да замени контузения Лейтън Хюит.

Останалите в състава на "кенгурата" са Петер Лучак, Карстен Бол и Пол Хенли. Двубоите от група "Океания" са между 5-7 март срещу Тайван.

Томич впечатли от началото на годината с двубоя си на Australian Open срещу Марин Чилич, когато загуби с 2:3 сета. След това той спечели турнир от серията "Чалънджър" в Тазмания.

Предишният най-млад играч, който е играл за Австралия е Джон Александър, който също е бил на 17 години, но с цели 42 дни "по-стар" от Бърнард.

От 1999 г. Австралия има 4 финала за Купа "Дейвис" макар в последните сезони да се представя слабо. Единствените играчи на страната от топ 100 са Лейтън Хюит и Лучак, който е 75-и.

Иначе Томич е познат и със сприхавия си характер. Той и Лейтън Хюит бяха замесени в скандал, тъй като младокът бе заявил, че бившият номер 1 "не е достатъчно добър", за да тренира с него.

Освен всичко Томич за две години подред обвинява организаторите на Australian Open, че са го провалили, тъй като слагат мачовете му само в нощната сесия на турнира и той не можел да покаже най-доброто от играта си.

Освен всичко, баща му Джон на няколко пъти намекваше, че е възможно Бърнард да играе за Хърватия, а не за Австралия, опитвайки да изнудва местната федерация.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини