Навратилова: Вожняцки не е истинската номер 1, очевидно е23-01-2012 11:53 | Йордан Божинов

 

Легендарната Мартина Навратилова се обяви за промяна в системата, по която се прави световната ранглиста. Тя смята, че е незаслужено в момента Каролина Вожняцки да бъде номер 1 в женския тенис.

 

18-кратната шампионка в турнири от Големия шлем е на мнение, че при сегашната ситуация се толерират количеството победи, а не качеството им и турнирите, на които са постигнати.

 

Според Навратилова шампионката от Уимбълдън Петра Квитова, световна номер 2, заслужава статута на лидер в класацията.

 

"Ако все още имахме ранглистата, която се ползваше преди 6 години, включваща бонуси за победи над топ играчите, Квитова щеше да завърши 2011 като номер 1, тъй като спечели повече мачове срещу тенисистки от топ 10," смята Навратилова

 

"Вожняцки има не добри постижения срещу състезателките от топ 10 и още повече над тези от топ 5. В същото време Петра се доказва срещу всички тях. В отсъствието на Серина, женският тенис има нужда от суперзвезда, която държи ситуацията в свои ръце. Мисля че Петра е в тази позиция."

 

Навратилова обаче не хвърля вината върху Вожняцки, а върху представителите на WTA.

 

"Забравете турнирите от Големия шлем. Ако спечелиш 15 турнира през годината, ти пак ще си номер 1. През 2010-а Каролина бе много по-добра от останалите, но през 2011-а това не бе така и Петра спечели 2 големи турнира - заключителния на WTA и Уимбълдън.

 

"Каролин не трябва да обяснява защо е номер 1. Това трябва да направят от WTA," смята Навратилова.

 
Коментари
Други новини