Болетиери и Федерер за качествата на Кей Нишикори



23-01-2012 16:49 | Йордан Божинов

22-годишният Кей Нишикори поднесе една от изненадите на днешния ден, надигравайки Жо-Вилфред Цонга с 3:2 сета. По този начин той си осигури място в четвъртфиналите на Australian Open, където го очаква Анди Мъри.

 

Най-добрият играч на Япония в историята не веднъж е загатвал за качествата си, а в края на миналата година постигна победа в Базел и над световния номер 1 Новак Джокович с 6:0 в третия сет.

 

През годините контузии и недотам постоянната му игра го лишиха от пробив в топ 30, но това вече е факт. В момента той е №26, но се очаква значителен прогрес в топ 20 от следващата седмица за него.

 

Ник Болетиери, който често е бил в ролята на "баща" за Нишикори споделя, че винаги е вярвал във възможностите му да влезе в топ 10.

 

"Ако Кей продължи да подобрява сервиса си, успее да играе още по-атакуващо, то той ще стане част от топ 10. В момента той има страхотна увереност и това е страхотно. Когато за първи път дойде в моята академия, той бе още тийнейджър. Не знаеше нито една дума английски, а и го мъчеше носталгия. Не му беше лесно. Смятам, че след като научи английски това му помогна значително, тъй като той започна да комуникира по-лесно с треньора и феновете. В момента е страхотен играч, с невероятно движение по корта и прави прекрасни удари."

 

Ласкави думи за младока изказва и Роджър Федерер. "Играх срещу него за първи път, когато той беше на 17 и още тогава видях, че притежава страхотен потенциал.  Винаги съм го считал за голям талант. Сигурен съм, че ще бъде чудесен играч. Само бъдещето ще ни каже дали той ще бъде част от топ 10 и топ 5."

 

До средата на 2011 Нишикори работи с бившия треньор на Андре Агаси и Анди Мъри Брад Гилбърт. Те са се запознали чрез сина на Гилъбрт - Зак. Нишикори и Зак са били в една стая в академията Болетиери.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини