Шарапова взе сладък реванш и е на финал



26-01-2012 09:36 | Станко Димов

Мария Шарапова и Виктория Азаренка ще спорят за трофея от Australian Open. Това стана факт, след като рускинята се наложи с 6:2, 3:6, 6:4 над Петра Квитова в драматичен двубой, продължил повече от 2 часа.

По този начин Шарапова взе частичен реванш за загубата от същата опонентка на финала на Уимбълдън миналия сезон. От своя страна световната №2 спокойно може да съжалява за отпадането си, тъй като в решителния трети сет пропусна куп възможности, което в последствие се оказа фатално.

„Постоянно изоставах в последната част. Въпреки това обаче не паднах духом и успях да се задържа в сета. В последния гейм пласирах много добре няколко ретура и това се оказа ключово”, коментира след двубоя щастливата финалистка.

Шарапова и Квитова се размениха по един сет, в който имаха доминация. Първата част отиде на сметката на рускинята, която записа серия от 4 поредни гейма за 6:2. През втория сет везните се наклониха в полза на Квитова.

Още в началото чехкинята поведе с 3:0 гейма и до края не загуби преднината си. Любопитен е фактът, че това беше първият сет от началото на турнира, в който Шарапова не успява да осъществи пробив.

В заключителната трета част първа до пробив стигна Квитова. Маша обаче върна жеста светкавично, възстановявайки статуквото – 1:1 сета и 2:2 гейма. В следващите няколко гейма Квитова сериозно натискаше съперничката си, като стигна до няколко точки за пробив, които профука с лекота. В крайна сметка при 5:4 Маша наказа един колеблив сервис-гейм на чехкинята и с втори пробив в сета си осигури крайния успех.

По-рано през деня Виктория Азаренка надви шампионката Ким Клайстерс и се класира за първи път в кариерата си на финал в турнир от Големия шлем. Шампионката в Мелбърн ще има честта да стъпи и на върха на ранглистата, когато тя се обнови в понеделник. Финалът на турнира при дамите е в събота.

Статистиката прави Шарапова безспорен фаворит във финала. До момента рускинята има изиграни 37 финала, в които е спечелила 24 титли. В турнирите от Големия шлем Маша има 5 финала – 3 победи и 2 загуби. И докато за Азаренка този финал е първи (в Големия шлем), то за Шарапова е трети само в Австралия. Балансът между двете пък е равен 3:3.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини