Джокович използва легендарна тактика на Мохамед Али



26-01-2012 16:50 | Николай Драгиев

Победата на световния номер 1 Новак Джокович над Давид Ферер предизвика множество коментари. И не по същество за самия мач, тъй като Джокович бе почти безгрешен в първия и третия сет, а заради поведението му на корта.

Той изглеждаше изтощен и даваше сигнали сякаш има контузия и не се чувства добре. В същото време той успяваше да поддържа темпото на един от състезателите, демонстриращи най-голям интензитет в играта - Ферер.

Джокович обоснова поведението си с това, че не е дишал нормално, тъй като носът му е запушен. Много фенове и специалисти обаче допуснаха, че става въпрос за тактически прийом на Джокович.

Някои специалисти дори намериха аналог в "тактиката" на Джокович с легендарната стратегия на един от най-великите спортисти в историята - боксьорът Мохамед Али.

Тя е наречена "Rope-a-dope" и основното в нея е, че прилагащият този прийом, оставя опонент да поеме инициативата, след което нанася съкрушителен удар. Какво точно представлява тактиката на Мохамед Али? Тя се състои в игра на нерви, словесни престрелки извън ринга, а на ринга – отстъпване на инициативата на противника, докато той се умори. Принуден да хвърля повече сили в атака, въпросният състезател оставя защитата си на заден план. В подходящия момент Али спира да бъде пасивен и отключва цялата си ярост.

Самият Мохамед Али определя тактиката си с изречението: "Да кръжиш като пеперуда и да жилиш като оса".

Тактиката "Rope-a-dope" извън бокса се свързва с това единият от опонентите нарочно да изглежда, че се поставя в губеща позиция и в крайна сметка да намира начин да излезе победител.

Да говорим, че Джокович със сигурност, съзнателно е използвал тази тактика все още е рано, но мачът с Ферер всъщност бе вторият подобен случай при него. Сърбинът изглеждаше в подобна ситуация и в четвъртия сет на финала на US Open срещу Рафаел Надал. Тогава той едва ходеше по-корта в първия гейм и след като с мъка го спаси, той се разигра и по убедителен начин разгроми Надал.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини